Fiat ameninţă că va transfera producţia viitoarelor modele Alfa Romeo în afara Italiei

Fiat ar putea transfera producţia viitoarelor modele Alfa Romeo în afara Italiei, dacă autorităţile locale nu vor clarifica impactul unei hotărâri judecătoreşti asupra reglementărilor în domeniul muncii, a declarat directorul general al concernului auto, Sergio Marchionne, potrivit Bloomberg.

236 afișări
Imaginea articolului Fiat ameninţă că va transfera producţia viitoarelor modele Alfa Romeo în afara Italiei

Fiat ameninţă că va transfera producţia viitoarelor modele Alfa Romeo în afara Italiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Relansarea Alfa Romeo va continua cu siguranţă. Italia ar trebui să decidă dacă doreşte ca această relansare să aibă loc în ţară sau nu, deoarece Fiat şi Chrysler au mai multe variante", a declarat Marchionne la Torino.

Curtea Constituţională a Italiei a calificat săptămâna trecută ca neconstituţională o clauză din codul muncii care permite Fiat să nu consulte sindicatul metalurgiştilor Fiom în negocierile cu muncitorii din fabrici. Astfel, o parte a codului muncii a fost declarată neconstituţională, punând sub semunl întrebării şi contractele de muncă de la Fiat.

Fiat, care controlează grupul american Chrysler, creşte producţia modelelor scumpe în Europa, precum Maserati şi Alfa Romeo, în cadrul strategiei prin care speră să aducă afacerile de pe continent pe profit până în 2016.

Operaţiunile europene ale Fiat au înregistrat anul trecut o pierdere de peste 700 milioane euro.

Fiat are nevoie de "reguli clare, pe care se poate baza" înainte de a investi în noi proiecte în Italia, a spus Marchionne la fabrica SevelSud, unde Fiat va investi peste 700 milioane euro în parteneriat cu grupul francez PSA Peugeot Citroen pentru construcţia de autoutilitare.

CEO-ul Fiat a adăugat că grupul a îngheţat toate investiţiile noi în Italia până când statul va clarifica reglementările în domeniul muncii, inclusiv în producţia de noi modele la cea mai mare fabrică pe care o deţine, situată la Torino.

Fiat este implcat într-un litigiu cu sindicatul Fiom privind reglementările de pe piaţa muncii, compania revendicând un program de lucru mai lung şi pauze mai scurte.

Fiom susţine că măsurile sunt îndreptate împotriva sindicatelor şi nu a semnat niciun acord. Fiom face parte din Cgil, cea mai mare uniune sindicală din Italia.

Fiat are probleme cu sindicatele şi în SUA. Marchionne a afirmat că grupul italian nu este aproape de un acord cu trustul de asigurări de sănătate pentru angajaţii ieşiţi la pensie operat de sindicatul United Auto Workers. De rezultatul negocierilor depinde preluarea integrală a Chrysler de către Fiat. Compania de la Torino deţine în prezent 58,5% din acţiunile producătorului auto american.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici