Fiat şi Magna, singurii ofertanţi rămaşi în cursa pentru Opel

Guvernul german şi reprezentanţii General Motors şi ai autorităţilor SUA au stabilit, în urma unor discuţii de 12 ore referitoare la soarta Opel, că singurii ofertanţi rămaşi în cursa pentru achiziţia pachetului majoritar de acţiuni la constructorul auto sunt Fiat şi compania canadiană Magna.

17 afișări
Imaginea articolului Fiat şi Magna, singurii ofertanţi rămaşi în cursa pentru Opel

Fiat şi Magna, singurii ofertanţi rămaşi în cursa pentru Opel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Înaintea începerii discuţiilor, Opel avea patru ofertanţi, respectiv Fiat, Magna, RHJ International, divizia europeană a companiei americane de investiţii financiare Ripplewood, şi grupul chinez Beijing Automotive Industry.

După încheierea negocierilor, ministrul german de Finanţe, Peer Steinbrück, a afirmat că RHJ a fost exclusă. Grupul chinez are şanse să rămână în cursa pentru Opel în cazul în care va prezenta o ofertă mai detaliată.

Autorităţile de la Berlin au învinovăţit Trezoreria SUA pentru eşecul în a ajunge la un acord referitor la salvarea Opel până când va fi semnat un acord cu ofertanţii.

"Vom aştepta până vineri răspunsuri de la Trezoreria SUA şi avem nevoie de acestea pentru a ajunge la un acord referitor la un plan de salvare", a declarat ministrul economiei din Germania, Karl-Theodor zu Guttenberg.

În plus, General Motors (GM), grupul părinte al companiei germane, a cerut ajutor financiar suplimentar de 300 de milioane de euro pentru Opel.

Alegerea ofertantului şi încheierea unui acord final ar putea dura câteva luni, timp pe care nici constructorul auto, nici guvernul german nu-l au, având în vedere că GM va intra, probabil, în faliment la începutul lunii viitoare.

Pentru a susţine Opel, guvernul german a asigurat un pachet de finanţare de 1,5 miliarde euro. Acordarea ajutorului a fost condiţionată, însă, de numirea tempoară a unui administrator pentru activele companiei, măsură care va proteja invenţiile şi tehnologia Opel de creditorii GM.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici