Finanţele au împrumutat 3,45 mld. lei prin certificate la un an, iar randamentul continuă să scadă

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a vândut luni certificate cu maturitatea de un an în valoare de 3,455 miliarde de lei (798.000 de euro), de 2,3 ori mai mult decât valoarea indicativă, la un randament mediu în scădere uşoară, de 6,21%.

190 afișări
Imaginea articolului Finanţele au împrumutat 3,45 mld. lei prin certificate la un an, iar randamentul continuă să scadă

Finanţele au împrumutat 3,45 mld. lei prin certificate la un an, iar randamentul continuă să scadă (Imagine: Shutterstock)

Băncile au subscris în total titluri de 4,25 miliarde de lei, de aproape trei ori peste valoarea programată a licitaţiei, de 1,5 miliarde de lei.

Dealerii se aşteptau ca aceste instrumente să fie vândute la un randament în scădere, de circa 6,2%, în linie cu cele practicate pe piaţa secundară.

Totodată, unii dealeri spun că presiunea descendentă asupra randamentului este determinată în principal de practica unui număr restrâns de bănci de a finanţa statul bazându-se pe lichiditatea oferită regulat de banca centrală.

Cea mai recentă licitaţie pentru astfel de titluri a fost organizată săptămâna trecută, când Ministerul Finanţelor a atras 2,38 miliarde lei (546 milioane euro), aproape dublu faţă de valoarea indicativă, la un randament mediu de 6,23%.

Pentru luna ianuarie, Finanţele au anunţat că vor să împrumute 4,5 miliarde lei, prin licitaţii pentru vânzare de certificate de trezorerie şi redeschiderea a trei emisiuni de obligaţiuni.

Trezoreria a strâns deja 8,2 miliarde de lei în primele patru licitaţii din an şi mai are programate încă două emisiuni de vânzare de titluri.

Următoarea licitaţie este planificată joi, 19 ianuarie, când Finanţele vor scoate la vânzare obligaţiuni la cinci ani, în valoare de 300 milioane de lei.

MFP a împrumutat în anul trecut 51,5 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie, cu 25% peste valoarea sumelor atrase în 2010, de 41 miliarde lei. Tot de pe piaţa internă, Trezoreria a reuşit să atragă 1,4 miliarde euro prin emisiuni de titluri de stat, faţă de 2,53 miliarde euro în 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici