Finanţele propun amânarea executării ipotecilor la creditele populaţiei

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a propus, la întâlnirea cu sindicatele, patronatele şi reprezentanţii bancherilor, un moratoriu pe termen de doi ani privind executarea silită a garanţiilor imobiliare ale populaţiei, pentru creditele bancare destinate cumpărării sau construirii de locuinţe.

15 afișări
Imaginea articolului Finanţele propun amânarea executării ipotecilor la creditele populaţiei

Finanţele propun amânarea executării ipotecilor la creditele populaţiei

Pogea a făcut o prezentare la discuţiile de luni, în care a notat ca posibile efecte ale crizei dificultăţi sau imposibilităţi de returnare a creditelor bancare pe termen lung de către persoanele fizice, scăderea gradului de siguranţă a locului de muncă şi teama privind creşterea insecurităţii sociale.

În pachetul de măsuri pentru contracararea efectelor imediate ale crizei elaborat de Ministerul Finanţele Publice (MFP) a fost inclusă şi propunerea de reducere a ratei rezervei minime obligatorii cu 0,5 puncte procentuale pentru fiecare punct procentual de creştere a ponderii creditelor acordate de băncile comerciale pentru producţie şi investiţii, precum şi pentru cofinanţările necesare sectorului privat şi destinate absorbţiei fondurilor structurale.

Pogea a anunţat ca o măsură posibilă şi reducerea cu două puncte procentuale a ratei dobânzii la facilitatea de credit acordată de banca centrală băncilor comerciale, care se plasează în prezent la 14,25%.

Ca primă acţiune de prevenire a extinderii efectelor crizei financiare în economia reală, Finanţele au anunţat posibilitatea constituirii unui fond de criză în valoare de un miliard de euro pentru acordarea de credite întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM).

De asemenea, se are în vedere şi înfiinţarea unui fond de garantare, de 1 miliard de euro, pentru garantarea în proporţie de 50% a creditelor bancare acordate pentru continuarea investiţiilor directe autohtone pe teritoriul naţional.

Pogea vede necesară şi reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu un punct procentual, pentru care va avea consultări cu guvernatorul BNR.

Autorităţile au format trei comisii de lucru, împreună cu sindicatele şi patronatele, care vor discuta până miercurea viitoare măsuri de relansare a economiei şi de protecţie socială, acestea urmând să fie incluse în bugetul pe 2009 pentru a combate criza financiară.

După întâlnirea de luni, autorităţile şi partenerii sociali au stabilit ca termen limită pentru prezentarea concluziilor grupurilor de lucru data de 22 ianuarie, iar măsurile trebuie să fie cuprinse în bugetul pentru acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici