Finanţele vor prezenta luni o primă proiecţie asupra bugetului pe 2009

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va transmite, luni, partenerilor sociali, o primă proiecţie a bugetului pe 2009, iar marţi va prezenta impactul bugetar al măsurilor anticriză propuse de grupurile de lucru şi sumele disponibile pentru aceastea, a afirmat preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

19 afișări
Imaginea articolului Finanţele vor prezenta luni o primă proiecţie asupra bugetului pe 2009

Preşedintele "Cartel Alfa" Bogdan Hossu (Imagine: Anita Vizireanu /Mediafax Foto)

"Luni vom primi o primă proiecţie a bugetului, după ce se vor decide azi (vineri - n.r.) liniile directoare la nivel de Guvern. Marţi, trebuie să vedem sumele financiare disponibile pentru măsurile anticriză şi impactul bugetar al fiecărei măsuri. Ne interesează foarte mult limita de bani disponibilă", a declarat pentru MEDIAFAX liderul Confederaţiei sindicale "Cartel Alfa", după o nouă întâlnire a grupului de lucru constituit la (MFP).

O primă dezbatere asupra proiectului bugetului de stat pe 2009 are loc în şedinţa de vineri a Guvernului, care intenţionează să depună documentul în Parlament până la data de 24 ianuarie.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că deficitul bugetului consolidat pentru acest an se va plasa între 2% şi 2,5% din PIB, în condiţiile în care orice alocare peste nivelul de 2% din PIB se va face exclusiv pentru cheltuieli de investiţii.

El a afirmat că investiţiile publice vor fi singurele acţiuni capabile să relanseze creşterea economică, "sau mai corect spus să limiteze scăderea".

"Economia va ateriza de la o creştere de 7,9%, cât estimăm acum pentru 2008, la sub 3%, probabil 2,5%", a precizat Pogea.

El a mai detaliat că pentru funademntarea bugetului pe 2009, Finanţele au în prezent o proiecţie de curs de aproximativ 4 lei/euro.

Reprezentanţii sindicatelor, patronatelor şi Guvernului au constituit, la începutul acestei săptămâni, trei comisii de lucru pe economie, finanţe şi muncă, pentru a definitiva un pachet concret de măsuri urgente anticriză până pe 22 ianuarie.

Potrivit ultimelor date ale Ministerului Finanţelor, deficitul bugetar a urcat anul trecut la 4,5% din PIB.

Citeşte şi:

Măsurile anticriză propuse de sindicate

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici