Firmele care obţin venituri de cel mult 65.000 de euro vor plăti obligatoriu impozit de 3% pe venit

Plafonul veniturilor pentru microîntreprinderi va fi redus de la 100.000 euro la 65.000 euro, echivalent în lei, iar toate firmele cu capital privat care nu depăşesc acest plafon vor fi obligate să plătească impozit de 3% pe veniturile realizate de la 1 februarie 2013, potrivit unui proiect.

2205 afișări
Imaginea articolului Firmele care obţin venituri de cel mult 65.000 de euro vor plăti obligatoriu impozit de 3% pe venit

Firmele care obţin venituri de cel mult 65.000 de euro vor plăti obligatoriu impozit de 3% pe venit (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Proiectul de ordonaţă pentru modificarea şi completarea Legii Codului Fiscal prevede că limita veniturilor pentru care se intrã în sistemul microîntreprinderilor va fi de 65.000 euro, în loc de 100.000 euro, fiind eliminată condiţia pentru firme de a avea între unu şi nouă salariaţi.

Totodată, pentru microîntreprinderile care se încadrau în aceste venituri la 31 decembrie nu va mai fi opţională alegerea sistemului de impozitare (impozit pe profit sau pe venit), ci va fi obligatorie aplicarea impozitării pe veniturile realizate.

Pentru anul 2013, sunt obligate să treacă pe acest sistem de impunere de la 1 februarie şi firmele plătitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie aveau afaceri de cel mult 65.000 de euro. Acestea vor comunica administraţiilor fiscale modificarea sistemului de impunere, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală, până la data de 25 martie inclusiv. Până la acest termen vor depune şi declaraţia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obţinut în perioada 1 ianuarie - 31 ianuarie.

Totodată, firmele care plătesc impozit pe profit sunt obligate sã treacă la plata impozitului pe venit din anul fiscal următor, dacă se încadrează în condiţiile microîntreprinderii.

Societăţile nou înfiinţate vor trebui să plătească impozit pe venit din primul an fiscal.

Microîntreprinderile cu venituri între 65.001 euro şi 100.000 euro care au optat deja pentru impozitarea pe venit, potrivit reglementărilor în vigoare, până la data intrării în vigoare a modificărilor ordonanţei vor păstra acest regim de impozitare pentru anul 2013.

Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 65.000 euro, aceasta va plăti impozit pe profit luând în calcul veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul
anului fiscal. Calculul şi plata impozitului pe profit se efectuează începând cu trimestrul în care s-a depăşit limita de 65.000 de euro. Impozitul pe profit datorat reprezintă în acest caz diferenţa dintre impozitul pe profit calculat de la începutul anului fiscal până la sfârşitul perioadei de raportare şi impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat în cursul anului respectiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici