Firmele din România vor putea obţine autorizare în numai trei zile pentru a produce măşti şi echipamente medicale

  • De astăzi, începe procesul rapid de autorizare a firmelor româneşti pentru a putea produce măşti şi echipamente medicale
  • Firmele trebuie să primească, de astăzi, autorizări în maximum 3 zile
  • Certificarea firmelor dura până astăzi 90 de zile, dar în urma discuţiilor, aceasta trebuie să dureze doar 3 zile
941 afișări
Imaginea articolului Firmele din România vor putea obţine autorizare în numai trei zile pentru a produce măşti şi echipamente medicale

Autorizare în numai trei zile pentru a produce măşti şi echipamente medicale

Maria Grapini, vice-preşedintele Comisiei pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului din cadrul Parlamentului European a discutat ieri cu secretarul de stat al Ministerului Economiei, Liviu Rogojinaru, iar de astăzi va începe procesul de autorizare a firmelor româneşti pentru a putea produce măşti şi echipamente medicale.

În Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului s-a discutat despre standardul european de producere a măştilor de către firmele din statele UE, iar autorizaţia poate fi dată în regim urgent.

Firmele care pot produce măşti şi echipamente medicale ar trebui să primească, de astăzi, autorizări în maximum 3 zile.

„ Promisiunea după discuţia de ieri este că departamentul care se ocupă din cadrul Ministerului Apărării va da certificare în 3 zile. Eu am dat acest mesaj tuturor firmelor de textile să îmi trimită să vedem: Primesc sau nu primesc? Blocajul acesta este de neînţeles, nu este nicio fericire că le dă şomaj tehnic la oameni, pentru că momentul în care se întorc înapoi, nu o să aibă cu ce să îi plătească. Se termină Starea de Necesitate, iar şomajul este dat doar pe această perioadă. Ce fac firmele după această perioadă, a doua zi trebuie să plătească oamenii, cu ce plătesc dacă nu au vândul, nu au produs, nu au încasat”, spune Maria Grapini, vice-preşedinte Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului din cadrul Parlamentului European. 

Maria Grapini a înaintat două scrisori către ministrul economiei, prima se referă la obţinerea autorizaţiilor pentru producerea echipamentului medical de către firme, iar a doua scrisoare făce apel la ridicarea taxei de 500 de euro pentru eliberarea certificatelor de forţă majoră.

„Ministrul economiei nu mi-a răspuns nici la cealaltă scrisoare. Mai există o problema pe capul firmelor şi anume că acel certificat de forţă majoră pe care îl eliberează Camera de Comerţ. Spre exemplu, o firmă care trebuie să fie scutită de chirie într-un mall, trebuie să aibă acel certificat de forţă majoră. Acel certificat costă 500 de euro. Dacă o firmă mică are 3 spaţii, ea trebuie să dea 1500 de euro pentru 3 certificate”, adaugă Grapini. 

„Din punctul meu de vedere, au fost măsuri care ar fi putut fi luate şi nu s-au luat, iar acest lucru ne va costa pe termen lung”, mai subliniază aceasta.

Certificarea firmelor dura până astăzi 90 de zile, dar în urma discuţiilor, aceasta trebuie să dureze doar 3 zile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici