Fitch a retrogradat şapte mari grupuri financiare din Europa şi SUA

Fitch a retrogradat ratingurile a şapte mari grupuri bancare de anvergură mondială - Goldman Sachs, Deutsche Bank, Barclays, Credit Suisse, Bank of America, BNP Paribas şi Citigroup - din cauza "provocărilor tot mai mari" de pe pieţele financiare.

1280 afișări
Imaginea articolului Fitch a retrogradat şapte mari grupuri financiare din Europa şi SUA

Fitch a retrogradat şapte mari grupuri financiare din Europa şi SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Agenţia a coborât ratingurile datoriilor pe termen lung ale Barclays şi Credit Suisse cu două trepte, de la AA- la A.

Calificativele acordate Bank of America şi Goldman Sachs au fost retrogradate cu o treaptă, de la A+ la A.

Ratingurile BNP Paribas şi Deutsche Bank au fost reduse AA- la A+.

Totodată, Fitch a reafirmat ratingurile Societe Generale (A+), UBS (A) şi Morgan Stanley (A).

Dificultăţile cu care se confruntă băncile pe pieţele financiare "rezultă atât din chestiuni economice, cât şi dintr-o serie de schimbări regulatorii", se spune într-un comunicat transmis de Fitch.

Într-un alt anunţ care detaliază retrogradarea Citigroup, Fitch acuză reticenţa autorităţilor faţă de utilizarea banilor publici pentru susţinerea băncilor în timpul unei crize.

Ratingul Citigroup a fost coborât de la A+ la A şi va fi modificat în funcţie de eventuale noi indicii privind intenţia autorităţilor americane de a sprijini băncile sau de a retrage ajutoarele din bani publici pentru sistem.

Standard & Poor's a retrogradat la finele lunii trecute ratingurile a 15 mari bănci internaţionale, în urma unei revizuiri a metodologiei de evaluare financiară.

Moody's a emis de asemenea recent o serie de retrogradări.

"Decizia este determinată mai mult de temerile legate de economia globală decât de situaţia financiară a Bank of America. Continuăm să menţinem niveluri de lichiditate foarte solide şi să consolidăm capitalul", a declarat Jerry Dubrowski, purtătorul de cuvânt al Bank of America, instituţie ale cărei ratinguri au fost coborâte recent de toate cele trei mari agenţii de evaluare financiară.

Moody's a retrogradat, vineri, ratingurile băncilor franceze Societe Generale, BNP Paribas şi Credit Agricole, din cauza problemelor de finanţare şi a deteriorării situaţiei economice în contextul crizei din Europa.

S&P a coborât, la finele lunii noiembrie, ratingurile de credit pentru 15 mari bănci, majoritatea din Europa şi SUA, în urma unei revizuiri ample a criteriilor pe care se bazează calificativele acordate de agenţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici