Fitch a retrogradat temporar ratingul Greciei la nivelul default restricţionat

Fitch a retrogradat temporar, vineri, ratingul Greciei de la nivelul "C" la default restricţionat, "RD", după anunţarea rezultatelor schimbului de obligaţiuni cu creditorii privaţi pentru reducerea datoriilor.

174 afișări
Imaginea articolului Fitch a retrogradat temporar ratingul Greciei la nivelul default restricţionat

Fitch a retrogradat temporar ratingul Greciei la nivelul default restricţionat (Imagine: Shutterstock)

Agenţia a precizat că după încheierea efectivă a schimbului de obligaţiuni va atribui un nou rating Greciei, la un nivelul inferior din categoria speculativă, în care sunt incluse ţările a căror viabilitate financiară este incertă.

Ratingul "C", care face parte din această categorie, corespunde unui default (incapacitate de plată) iminent sau inevitabil.

Standard&Poor’s a procedat la fel în februarie, când a plasat ratingul Greciei la nivelul default selectiv, "SD", în scădere de la "CC", indicând că va îmbunătăţi calificativul la "CCC" după efectuarea schimbului de obligaţiuni.

Calificativele Moody’s nu includ un rating corespunzător default-ului, dar agenţia a retrogradat, la începutul acestei luni, Grecia de la "Ca" la cel mai redus nivel posibil, "C".

Fitch consideră că operaţiunea realizată de Grecia reprezintă "un schimb sub presiune", chiar dacă oficial participarea a fost voluntară.

După mai multe luni de negocieri internaţionale dificile, guvernul grec a anunţat vineri că 83,5% dintre creditori privaţi au acceptat schimbul de obligaţiuni, care va înjumătăţi practic datoriile de 206 miliarde de euro către aceştia.

Operaţiunea, cea mai amplă restructurare de datorii suverane efectuată vreodată, va permite reducerea datoriilor Greciei la 120,5% din PIB până în 2020, faţă de nivelul actual de 160% din PIB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici