Fitch: Băncile româneşti se confruntă cu majorarea riscurilor

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings apreciază că turbulenţele de pe pieţele financiare globale au majorat riscurile pentru băncile româneşti, care se vor confrunta cu reducerea marjelor operaţionale, încetinirea creşterii creditării şi majorarea provizioanelor pentru credite neperformante.

21 afișări
Imaginea articolului Fitch: Băncile româneşti se confruntă cu majorarea riscurilor

Fitch: Băncile româneşti se confruntă cu majorarea riscurilor

"Băncile româneşti se confruntă cu riscuri mai mari, din cauza turbulenţelor internaţionale, deşi nu au expunere la activele cu probleme legate de piaţa creditelor ipotecar riscante din SUA şi nici pe alte instituţii financiare care au avut probleme", potrivit unui raport al Fitch.

Deficitul de cont curent ridicat al României expune economia locală la riscurile din deteriorarea mediul economic mondial şi la presiunile privind lichiditatea de pe plan internaţional.

Situaţia va conduce la reducerea dispobilităţii finanţării bancare şi la majorarea costului acesteia, ceea ce ar putea avea ca efect încetinirea activităţilor economice, deteriorarea creditării şi scăderea profitabilităţii, se arată într-un comunicat al Fitch.

Sectorul bancar românesc a fost afectat până în prezent de reducerea marjelor, din cauza majorării costurilor cu finanţarea şi al cheltuielilor legate de expansiunea continuă a reţelei de sucursale, mai notează agenţia internaţională.

"Reducerea marjelor, încetinirea creditării şi majorarea provizioanelor pentru împrumuturi neperformante ca pondere în total credite, vor fi trăsăturile dominante ale mediului bancar românesc", a spus Gulcin Orgun, director pentru instituţiile financiare în cadrul Fitch, citat în comunicat.

Activele din sistemul bancar românesc sunt deţinute în proporţie de 88% de investitori străini, care au furnizat o mare parte din finanţarea necesară alimentării unei creşteri rapide în ultimii ani.

Raportul dintre credite şi depozite este mare, respectiv de 127% în primul semestru al anului, ceea ce înseamnă că instituţiile locale depind de finanţare externă.

"Totuşi, finanţarea furnizată de instituţiile-mamă oferă un anumit sprijin în contextul posibilelor riscuri de refinanţare. Fitch anticipează diminuarea gradului de disponibilitatea de noi fonduri de la băncile mamă, întrucât şi acestea au fost afectate de criza internaţională de lichiditate. Acest lucru ar trebui să conducă la scumpirea fondurilor pe plan local şi la încetinirea avansului creditării", potrivit comunicatului.

Fitch a redus, luni, ratingul acordat României pentru credite pe termen lung în valută cu două trepte, la "BB plus", cu perspectivă negativă. De asemenea, instituţia a revizuit în scădere ratingul României pentru datoriile pe termen lung în monedă locală, de la "BBB plus" la "BBB minus", cu perspectivă negativă. Agenţia a redus şi calificativul acordat României pentru datoriile în valută pe termen scurt, de la "F3" la "B", şi plafonul de ţară de la "A minus" la "BBB".

Agenţia de evaluare financiară a redus şi ratingurile Băncii Comerciale Române (BCR), BRD-Groupe Societe Generale, Bancpost, UniCredit Ţiriac Bank şi Banca Românească şi le-a confirmat pe cele ale Băncii Transilvania, în urma deciziei de a revizui în scădere calificativele acordate României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici