Fitch Ratings reconfirmă ratingul de ţară al României la BBB- şi perspectiva stabilă

Agenţia de rating Fitch a reconfirmat atât calificativul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală, cât şi perspectiva stabilă, potrivit unui comunicat.

605 afișări
Imaginea articolului Fitch Ratings reconfirmă ratingul de ţară al României la BBB- şi perspectiva stabilă

Fitch Ratings reconfirmă ratingul de ţară al României la BBB- şi perspectiva stabilă

Decizia agenţiei este susţinută atât de nivelul moderat al datoriei publice, care este mult inferior nivelului de 40% al ţărilor din aceeaşi categorie de rating cu România (“BBB”), dar şi de evoluţia pozitivă a PIB-ului pe cap de locuitor şi a indicilor dezvoltării umane, care se situează la niveluri superioare faţă de ţările comparabile. De asemenea, un factor pozitiv îl reprezintă soliditatea sectorului bancar, care înregistrează niveluri ridicate de capitalizare şi de lichiditate.

"În perioada imediat următoare eforturile la nivelul Ministerului Finanţelor Publice se vor concentra pe realizarea rectificării bugetare şi construcţia bugetului pentru anul 2020, demersuri pe care le considerăm absolut necesare pentru întărirea stabilităţii la nivel macroeconomic", precizează Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, în comunicatul remis de Ministerul Finanţelor.

Principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la îmbunătăţirea ratingului de ţară sunt: diminuarea riscurilor privind stabilitatea la nivel macroeconomic şi îmbunătăţirea credibilităţii politicilor macroeconomice, implementarea consolidării fiscal-bugetare care ar influenţa pozitiv traiectoria pe termen lung a ponderii datoriei publice în PIB, precum şi îmbunătăţirea susţinută a finanţelor externe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici