Florin Cîţu: România a avut un deficit bugetar de 4,6% din PIB în 2019 / Anul 2020 nu va aduce modificări la codul fiscal

Execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat în 2019 cu un deficit de 4,6% din PIB, peste estimarea din rectificarea bugetară din noiembrie 2019 de 4,5%, a anunţat marţi, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

1222 afișări
Imaginea articolului Florin Cîţu: România a avut un deficit bugetar de 4,6% din PIB în 2019 / Anul 2020 nu va aduce modificări la codul fiscal

Execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat în 2019 cu un deficit de 4,6% din PIB, peste estimarea din rectificarea bugetară din noiembrie 2019 de 4,4%, a anunţat marţi, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

"Este puţin peste ce estimam la rectificarea din noiembrie şi aici avem evoluţia şi de unde a venit această diferenţă. Din legea iniţială trecută în Parlament au venit toate problemele în 2019 (…) au fost facturi acumulate ani de zile care trebuiau plătite", a spus, marţi, ministrul Finanţelor Publice Florin Cîţu.

Deficitul a crescut cu 0,2% din PIB faţă de ţinta stabilită prin ultima rectificare bugetară (4,4% din PIB), în parte din cauza plăţii sumei de 0,91 miliarde de lei către fraţii Micula şi din cauza neîncasării sumei de 1,3 miliarde de lei din dividende de la companiile de stat.

"Aici a fost o surpriză care a fost responsabilă pentru acel 0,1%, o altă surpriză au fost veniturile din dividende de la companiile de stat care au fost neîncasate, 1,3 miliarde de lei. Sunt două lucruri pe care nu le-am putut estima şi evita", a mai spus Florin Cîţu.

Ministrul a mai precizat că rectificarea detaliată va fi publicată în cursul zilei de marţi pe site-ul Ministerului de resort.

Cîţu, despre impozitarea IT-iştilor: Principiul e bun, dar anul 2020 nu va aduce modificări

Angajaţii din sectorul IT vor beneficia şi anul acesta de scutirile de taxe şi impozite, a dat asigurări, marţi, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu. Acesta a declarat că deşi principiul egalităţii la plata taxelor şi impozitelor este bun, anul 2020 nu va aduce modificări la codul fiscal.

"Discuţii putem să avem multe. Dar pentru anul 2020 nu vom umbla la codul fiscal, dar sunt de principiul pe care l-a enunţat domnul preşedinte, anunţat anterior de domnul premier, că e normal, nu…, optim ar fi ca toţi să plătim aceleaşi impozite, taxe şi contribuţii. Asta este optim. Acum de la optim poţi să deviezi pentru anumite situaţii, dar în 2020 rămânem cu acest cod fiscal, este un lucru agreat şi cu mediul de afaceri, nu vom modifica nimic în 2020", a declarat, marţi, ministrul Finanţelor Florin Cîţu.

Luni, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că ideea unui tratament fiscal egal este "în esenţă adevărată" şi că trebuie discutat dacă reintroducerea impozitelor în sectorul IT este dorită acum sau dorită o introducere progresivă. Preşedintele a spus că trebuie avut în vedere că sectorul IT, unde salariile sunt scutite de impozit pe venit, a crescut în 10 ani de la "ceva nesemnificativ la 6% din PIB".

Totodată, într-un interviu acordat recent Hotnews, premierul Ludovic Orban a spus că "tratamentul fiscal egal al cetăţenilor şi al firmelor reprezintă un obiectiv al guvernării noastre", idee reluată după ce, înainte să preia conducerea Guvernului, în iunie, spunea că nu este normal ca anumite categorii profesionale să fie scutite de impozit, iar altele nu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici