FMI a început procesul de selecţie a unui nou şef şi speră să ajungă la un consens până la 30 iunie

Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a început procesul de selecţie a unui nou director general şi va accepta de luni nominalizări pentru acest post, a anunţat instituţia, adăugând că speră să aleagă un lider până la sfârşitul lunii iunie, transmite Reuters.

165 afișări
Imaginea articolului FMI a început procesul de selecţie a unui nou şef şi speră să ajungă la un consens până la 30 iunie

FMI a început procesul de selecţie a unui nou şef şi speră să ajungă la un consens până la 30 iunie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Decanul Consiliului Executiv al FMI, Shakour Shaalan, reprezentant al Egiptului şi al unui grup de ţări din Orientul Mjilociu, a declarat într-un comunicat că cei 24 de membri ai forului au adoptat un proces de selecţie care va asigura desemnarea unui director general într-o manieră deschisă, transparentă şi bazată pe meritele candidaţilor.

Oficialul a adăugat că urmează să fie întocmită o listă scurtă de candidaţi, iar următorul director general va fi ales prin consens.

Dominique Strauss-Kahn a demisionat joi din funcţia de director general al FMI, după ce a fost arestat la sfârşitul săptămânii trecute la New York sub acuzaţii de tentativă de viol. Strauss-Kahn, fost ministru de finanţe al Franţei, susţine că este nevinovat şi a fost eliberat vineri pe cauţiune, urmând să fie judecat în arest la domiciliu, sub monitorizare electronică.

Lupta pentru succesiunea la vârful FMI se dă între Europa şi marile economii emergente, a căror influenţă pe scena globală a crescut semnificativ în ultimii ani, odată ce au devenit motoarele de creştere ale economiei mondiale. Directorul general al FMI a fost întotdeauna un european, încă de la înfiinţarea instituţiei în 1945, iar ţările emergente încearcă să pună capăt acestei tradiţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici