FMI anticipează şi pentru 2011 riscuri de creştere a preţurilor alimentelor şi energiei în România

FMI anticipează şi pentru 2011 riscuri de creştere a preţurilor pentru alimente şi energie în România, generate de o posibilă "revitalizare" a preţurilor mărfurilor pe plan mondial, iar continuarea deprecierii monedei naţionale ar pune o presiune suplimentară pe rata inflaţiei, potrivit FMI.

81 afișări
Imaginea articolului FMI anticipează şi pentru 2011 riscuri de creştere a preţurilor alimentelor şi energiei în România

FMI anticipează şi pentru 2011 riscuri de creştere a preţurilor alimentelor şi energiei în România (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Continuarea revitalizării preţurilor mărfurilor pe plan mondial ar putea creşte preţurile la alimente şi energie mai mult decât se anticipează. Nevoia de a creşte preţurile administrate, ca parte a unui proces de ajustare mai agresiv în anumite întreprinderi publice ar putea, de asemenea, să genereze presiuni asupra preţurilor de consum", se arată într-un raport al FMI.

FMI mai arată că o continuare a deprecierii monedei naţionale ar genera, de asemenea, presiuni asupra preţurilor de consum.

Pe parcursul anului trecut, moneda naţională a fost mai puternică în prima parte a anului, dar s-a depreciat uşor în a doua jumătate, până la un nivel al cursului mediu de 4,2925 lei/euro. Deprecierea leului are impact direct asupra creşterii preţurilor pentru anumite servicii, cum ar fi telefonia mobilă, ale căror tarife sunt calculate în euro.

Pe de altă parte, instituţia financiară consideră că efectele de runda a doua ca urmare a majorării TVA ar putea fi mai mici decât cele proiectate, astfel că este propabilă încadrarea inflaţiei în intervalul ţintit de BNR pentru acest an, 2-4%.

Rata inflaţiei s-a plasat la 7,96% anul trecut, după ce preţurile au urcat cu 0,5% în decembrie, iar avansul a fost aproape dublu faţă de nivelul raportat în 2009, în special din cauza majorării TVA şi a scumpirilor la anumite alimente, combustibili, tutun şi servicii.

Cel mai mare impact asupra indicelui preţurilor de consum l-au avut scumpirile înregistrate la tutun (26,34%) şi combustibili (15,38%), cu ponderi mari în coşul utilizat de INS.

La alimente, cea mai mare creştere de preţ a fost consemnată la cartofi (45%), iar scumpiri importante au mai fost înregistrate şi la alte produse alimentare, cum ar fi legume şi conserve de legume (22,48%), fructe proaspete (18%), ulei comestibil (21%) şi miere (10,3%).

Pe partea mărfurilor nealimentare, preţurile la energia termică au urcat cu 12%.

Pentru 2010, banca centrală a revizuit de mai multe ori prognozele de inflaţie, în contextul în care Guvernul a decis majorarea TVA de la 19% la 24% începând cu luna iulie.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în noiembrie că banca centrală a calculat că impactul majorării TVA asupra inflaţiei ar putea fi mai mare la sfârşitul anului de 2,4 puncte procentuale.

BNR a ratat pentru al patrulea an consecutiv ţinta de inflaţie, stabilită la 3,5% plus/minus un punct procentual, iar majoritatea analiştilor economici se aşteaptă ca nici în 2011 inflaţia să nu se încadreze în nitervalul ţintit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici