FMI ar putea deschide o linie de credit pentru Georgia

Fondul Monetar Internaţional (FMI) va încheia în această săptămână o înţelegere preliminară cu Georgia pentru deschiderea unei linii de credit de 750 de milioane de dolari, în timp ce autorităţile de la Tbilisi speră să obţină fonduri suplimentare de doua miliarde de dolari de la UE şi SUA.

18 afișări
Imaginea articolului FMI ar putea deschide o linie de credit pentru Georgia

FMI ar putea deschide o linie de credit pentru Georgia

Sumele acordate de FMI au ca scop stimularea investiţiilor străine în Georgia, stabilizarea situaţiei politice în regiune şi revigorarea economiei locale, afectată de conflictul cu Rusia, informează ediţia de marţi a Wall Street Journal, care citează surse apropiate discuţiilor.

Economia Georgiei a suferit pierderi de peste un miliarde de dolari în urma conflictului, iar încheierea unui acord cu FMI ar echivala cu o declaraţie de sprijin pentru guvernul de la Tbilisi şi pentru politicile economice ale acestuia, a declarat primul ministru georgian, Lado Gurgenidze .

Principalul succes al guvernului georgian este reforma economică, care a inclus reducerea fiscalităţii şi, prin aceasta, stimularea importurilor.

Economia Georgiei în medie cu 9% pe an începând cu 2003.

Pe de altă parte, creşterea importurilor la bunurile de consum şi echipament industrial au majorat mult nivelul deficitului extern, care este acoperit prin împrumuturi din străinătate.

Autorităţile de la Tbilisi se tem că războiul cu Rusia a afectat încrederea investitorilor străini în stabilitatea economică şi politică în regiune, ceea ce va duce la reducerea volumului de investiţii străine, în condiţiile în care acestea au un rol important în dezvoltarea economică a Georgiei.

Georgia a atras în 2007 fonduri străine de două miliarde de dolari, sumă echivalentă cu 20% din produsul intern brut. Guvernul estimează că investiţile străine vor fi mai reduse în a doua jumătate a acestui an, dar vor ajunge la 1,7 miliarde de dolari.

Rezervele valutare ale statului au scăzut la 1,12 miliarde de dolari, de la nivelul de 1,47 de miliarde de dolari înregistrat pe 8 august, data declanşării conflictului cu Rusia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici