FMI cere liderilor G20 să adopte măsuri de politică fiscală şi monetară împotriva crizei financiare

Fondul Monetar Internaţional (FMI) cere liderilor Grupului celor mai puternice 20 de economii ale lumii să discute, la summitul de la Washington, din 14-15 noiembrie, măsuri în domeniul politicilor fiscale şi monetare, pentru a soluţiona criza financiară.

24 afișări
Imaginea articolului FMI cere liderilor G20 să adopte măsuri de politică fiscală şi monetară împotriva crizei financiare

Dominique Strauss-Kahn, directorul executiv al FMI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o scrisoare către prim-miniştrii G20, grup care include atât naţiunile puternic industrializate, cât şi economiile emergente puternice, directorul executiv al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat că ţările trebuie să facă mai multe eforturi pentru a limita consecinţele crizei creditelor asupra economiei globale.

"Trebuie să existe, pe agenda discuţiilor, răspunsuri în domeniul politicilor fiscale şi monetare. Există posibilităţi de expansiune fiscală în multe ţări dezvoltate şi unele economii emergente, iar, odată cu scăderea inflaţiei, unele bănci centrale au ocazia să relaxeze politicile monetare", a arătat Strauss-Kahn în scrisoare.

Oficialul FMI a participat, sâmbătă, la reuniunea miniştrilor de Finanţe şi şefilor de bănci centrale din statele G20, care a avut loc la Sao Paulo, Brazilia. Întâlnirea are ca scop definirea ideilor fundamentale pentru summit-ul de la Washington, de week-end-ul viitor.

Strauss-Kahn a mai spus că liderii G20 trebuie să se asigure, la summit, că FMI va avea suficiente fonduri pentru a ajuta ţările care au dificultăţi în depăşirea crizei financiare.

Şeful FMI a afirmat că "susţine puternic" un "nou acord Bretton Woods", care să restructureze sistemul financiar global, însă a avertizat că o astfel de restructurare nu trebuie grăbită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici