FMI: Coronavirusul alungă speranţele pentru o creştere economică solidă în 2020

  • Răspândirea globală a noului coronavirus alungă orice speranţă de creştere economică solidă în 2020, a declarat miercuri directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva.
  • Aceasta a adăugat că o treime din cele 189 de ţări membre ale fondului sunt afectate în prezent, relatează Reuters.
  • Noua estimare este în scădere faţă de creşterea pe care FMI o estimase în ianuarie.
451 afișări
Imaginea articolului FMI: Coronavirusul alungă speranţele pentru o creştere economică solidă în 2020

Sursa foto: Profimedia

Fondul se aşteaptă acum că în 2020 creşterea economică mondială să se situeze sub rata de 2,9% din 2019, iar previziunile revizuite vor fi publicate în săptămânile următoare, a spus Georgieva.

Noua estimare este în scădere cu peste 0,4 puncte procentuale, de la creşterea de 3,3% pe care FMI o estimase în ianuarie, pe măsură ce tensiunile comerciale dintre SUA şi China s-au redus.

Georgieva a refuzat să spună dacă epidemia ar putea împinge lumea într-o recesiune.

FMI pune la dispoziţie o finanţare de urgenţă de 50 de miliarde de dolari, care include împrumuturi cu dobândă redusă sau fără dobândă care ar putea ajuta ţările sărace, cu sisteme de sănătate slabe, să răspundă epidemiei.

Comitetul Monetar şi Financiar Internaţional, format din 24 de membri, a solicitat fondului „să folosească toate instrumentele sale de finanţare disponibile pentru a ajuta ţările membre aflate în nevoie”.

Georgieva şi preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, au subliniat importanţa acţiunilor coordonate pentru a limita impactul economic şi uman al virusului.

Marţi, Banca Mondială a anunţat că oferă 12 miliarde de dolari în fonduri imediate pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să-şi îmbunătăţească serviciile de sănătate.

În China, chiar dacă răspândirea virusului a încetinit, creşterea va fi sub cea mai recentă prognoză a FMI, de 5,6% în 2020, a spus Georgieva.

Georgieva apreciază că sistemul financiar mondial este mult mai rezistent decât înainte de criza financiară din 2008-2009, dar a subliniat că factorii de decizie trebuie să ia măsuri coordonate şi să impună măsuri de precauţie în cazul în care epidemia se va agrava.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici