FMI: Costurile cu personalul ale primăriilor nu au fost ţinute sub control

Cheltuielile cu personalul ale autorităţilor locale şi entităţilor autofinanţate, precum universităţile şi spitalele, nu au fost ţinute sub control şi au crescut în primul semestru cu până la 20%, de peste trei ori mai mult faţă de avansul înregistrat în administraţia centrală, de 6%, potrivit FMI.

23 afișări
Imaginea articolului FMI: Costurile cu personalul ale primăriilor nu au fost ţinute sub control

FMI: Costurile cu personalul ale primăriilor nu au fost ţinute sub control (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Scăderea veniturilor a fost temporar compensată prin controale stricte ale cheltuielilor, dar s-au acumulat presiuni considerabile pe partea de cheltuieli. În special, cheltuielile curente în afara administraţiei centrale (autorităţi locale şi entităţi auto-finanţate, cum sunt universităţile şi spitalele) nu au fost ţinute sub control prin măsurile de reducere a sporurilor şi a numărului de angajaţi, iar impactul majorărilor masive de salarii şi pensii din ultimele luni ale anului 2008 a fost mai mare decât se anticipase", se arată în raportul primei evaluări a Fondului Monetar Internaţional (FMI) la acordul cu România.

FMI notează că, deşi cele mai multe dintre ţintele programului iniţial au fost atinse în prima jumătate a anului, presiunile care se acumulează pe partea fiscală vor impune "vigilenţă" din partea autorităţilor fiscale.

"Această depăşire a cheltuielilor curente, mai ales în afara bugetului general consolidat, ar putea periclita îndeplinirea obiectivelor fiscale şi ar putea conduce la alte reduceri nedorite ale cheltuielilor de capital dacă nu se implementează cu succes reformele menite să aducă aceste cheltuieli sub control", se mai arată în raport.

Reprezentanţii instituţiei financiare internaţionale au fost de acord, în august, cu majorarea deficitului bugetar la de la 4,6% la 7,3% din PIB în 2009, dar au impus măsuri de ajustare de încă 0,8% din PIB pentru restul anului, în lipsa cărora decalajul ar fi urcat la 8,1% din PIB.

Potrivit ministrului Finanţelor, Gheorghe Pogea, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 5% din PIB după primele nouă luni.

Consiliul Executiv al FMI a fost de acord, în luna septembrie, după a doua revizuire, să elibereze cea de-a doua tranşă, în valoare de 1,9 miliarde de euro.

A doua misiune a FMI va veni în România pentru o nouă evaluare a acordului stand-by la sfârşitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie.

România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, bani care intră în rezerva BNR, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici