FMI: Deficitul bugetar al României va depăşi în 2011 limita de 3% solicitată de CE

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în ucare prognoza privind deficitul bugetar pentru 2011, de la 2,7% la 4,2% din PIB, ceea ce înseamnă că România nu se va încadra în limita de 3% solicitată de Comisia Europeană pentru acel an.

570 afișări
Imaginea articolului FMI: Deficitul bugetar al României va depăşi în 2011 limita de 3% solicitată de CE

FMI: Deficitul bugetar al României va depăşi în 2011 limita de 3% solicitată de CE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit raportului primei evaluări a FMI la acordul cu România, bugetul ar urma să înregistreze un deficit de 7,3% în acest an şi de 5,9% anul viitor.

Anul trecut, România a înregistrat un deficit bugetar de 4,9% din PIB, situaţie care condus la declanşarea procedurii de deficit excesiv de către Comisia Europeană.

Consiliul miniştrilor de Finanţe ai statelor UE a cerut României la finele lunii iunie să ia măsuri pentru corectarea deficitului bugetar şi a stabilit ca termen limită anul 2011 pentru reducerea acestuia sub 3% din PIB. Limita maximă de 3% este obligatorie pentru intrarea unui stat în mecanismul ratelor de schimb (ERM -2), anterior trecerii la moneda euro.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat joi că principalul obiectiv strategic al noului Consiliu de Administraţie al BNR va fi adoptarea euro la orizontul anilor 2014 - 2015.

Înainte de a intra în zona euro însă, o ţară trebuie să respecte criteriile stabilite prin Tratatul de la Maastricht, respectiv să se afle timp de doi ani în ERM-2, perioadă în care moneda naţională poate fluctua într-un intervalul de plus-minus 15% faţă de euro.

De asemenea, inflaţia nu trebuie să depăşească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale media ratelor inflaţiei din cele mai perfomante trei state membre, iar deficitul bugetar nu se poate plasa peste 3% din PIB. Un al treilea criteriu este ca datoria publică să nu depăşească 60% din PIB.

România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, bani care intră în rezerva BNR, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici