FMI: Efortul de consolidare fiscală asigură atingerea ţintelor, România trebuie să continue ajustarea

Efortul recent de consolidare fiscală a poziţionat România pe o cale sigură în atingerea ţintelor fiscale pe termen scurt şi mediu, dar principala provocare este de a asigura continuitatea ajustărilor, prin menţinerea unor constrângeri de cheltuieli şi prin reforme fiscale structurale, potrivit FMI.

33 afișări
Imaginea articolului FMI: Efortul de consolidare fiscală asigură atingerea ţintelor, România trebuie să continue ajustarea

FMI: Efortul de consolidare fiscală asigură atingerea ţintelor, România trebuie să continue ajustarea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Măsurile cheie includ reforma pensiei, reforma sistemului public de salarizare, administrarea taxelor, sectorul sănătăţii şi restructurarea companiilor de stat. Iniţierea unor reforme în piaţa muncii şi în ceea ce priveşte protecţia socială vor ajuta la creşterea productivităţii şi la direcţionarea resurselor bugetare limitate către cei vulnerabili. Prioritatea ar trebui acordată în permanenţă rezolvării problemei arieratelor printr-o mai bună disciplină a plăţilor în economie şi creşterii credibilităţii autorităţilor privind eforturile de ajustare", a declarat Murilo Portugal, deputy managing director în cadrul FMI.

Porivit acestuia, politicile fiscale şi monetare ale autorităţilor au fost în mod adecvat prudente şi proactive, ajutând la prezervarea stabilităţii financiare în faţa crizei financiare globale, dar creşterea temporară a inflaţiei după majorarea recentă a TVA creşte necesitatea unei precauţii în estimarea spaţiului pentru relaxare monetară.

"Sistemul bancar rămâne lichid şi bine capitalizat, dar o vigilenţă continuă în supravegherea sistemului financiar este crucială pentru a asigura rezistenţa împotriva situaţiilor regionale", a spus Portgal.

Boardul FMI a aprobat, vineri, a cincea evaluare a acordului cu România, precum şi scrisoarea suplimentară, astfel că instituţia va elibera cea de-a şasea tranşă din împrumut, de 884 milioane de euro, bani care vor fi viraţi, cel mai probabil luni, în contul Băncii Naţionale a României.

În cadrul întâlnirii, board-ul a aprobat şi cererea de derogare formulată de autorităţile române pentru nerespectarea criteriului de performanţă în ceea ce priveşte datoriile statului către companii.

La finele celei mai recente vizite a delegaţiei FMI, şeful misiunii de evaluare, Jeffrey Franks, declara că board-ul instituţiei va aproba eliberarea tranşei din acord după ce autorităţile române vor îndeplini precondiţiile stabilite, respectiv plata a 2 miliarde lei în contul arieratelor statului şi aprobarea legii pensiilor de către Parlament.

O misiune comună a FMI şi a Comisiei Europene s-a aflat în perioada 26 iulie - 4 august la Bucureşti pentru revizuirea acordului cu România şi a evaluat modul în care au fost îndeplinite criteriile de performanţă stabilite pentru finele lunii iunie.

De asemenea, a fost stabilit un nou set de prognoze macroeconomice.

În urma evaluării, FMI şi Comisia Europeană au revizuit în scădere estimarea privind contrancţia economiei în acest an la 1,9%, anticipând o revenire în 2011, când PIB este prognozat să crească cu 1,5%-2%.

România a primit până acum tranşe în valoare de 10,7 miliarde de euro de la Fond, 3,65 miliarde de euro de la Comisie şi 300 de milioane de euro de la Banca Mondială.

România are un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici