FMI: Franţa va rata ţinta de 3% pentru deficitul bugetar din 2013 dacă nu va lua noi măsuri

Franţa va rata ţinta de 3% pentru deficitul bugetar din 2013, dacă nu va lua măsuri suplimentare de reducere a cheltuielilor pe termen mediu, a avertizat miercuri Fondul Monetar Internaţional (FMI).

133 afișări
Imaginea articolului FMI: Franţa va rata ţinta de 3% pentru deficitul bugetar din 2013 dacă nu va lua noi măsuri

Fondul Monetar Internaţional (FMI) (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În condiţiile în care Franţa se apropie de alegerile prezidenţiale din Aprilie, FMI susţine o propunere a preşedintelui Nicolas Sarkozy de introducere în Constituţie a obligativităţii bugetului echilibrat, respinsă cu vehemenţă de Partidul Socialist.

Sarkozy şi-a pus în joc reputaţia cu angajamentul de a reduce deficitul bugetar de la 7,1% din PIB anul trecut la nivelul de 3% prevăzut în Pactul de Stabilitate şi Creştere al zonei euro, până în 2013.

În raportul anual privind economia franceză, FMI anticipează că economia franceză va rata estimările guvernamentale privind creşterea şi veniturile fiscale.

Fondul se aşteaptă ca deficitul bugetar să scadă de la 5,7% în acest an la 4,8% în 2012, fără să ajungă însă sub 3,8% din PIB în 2013.

"Potrivit estimărilor actuale ale FMI, atingerea ţintei de deficit de 3% din PIB necesită noi măsuri", se arată în raport.

Potrivit Fondului, singura opţiune este ca guvernul să reducă cheltuielile, având în vedere că impozitele din Franţa sunt printre cele mai ridicate din Europa.

Franţa are cel mai ridicat nivel al deficitului bugetar şi al datoriilor dintre statele care au ratingurile suverane la nivelul maxim "AAA".

Potrivit raportului, Franţa nu îşi poate permite ratarea ţintelor fiscale pe termen mediu, având în vedere necesitatea de consolidare a aplicării Pactului de Stabilitate şi Creştere şi de menţinere a costurilor împrumuturilor la un nivel scăzut, prin asigurarea ratingului "AAA".

Potrivit unui scenariu de bază, FMI se aşteaptă ca datoriile Franţei să atingă nivelul maxim de 88% din PIB în 2013, dar avertizează că acestea ar putea urca la 95% din PIB, dacă dobânzile vor fi peste aşteptări, iar creşterea economică lentă.

Guvernul anticipează că datoriile vor atinge un nivel maxim de 86,9% din PIB în 2012.

FMI prognozează pentru acest an o creştere a economiei franceze de 2,1%, în conformitate cu aşteptările guvernului, de 2%.

Ritmul va încetini la 1,9% în 2012, iar în 2013 va atinge 2%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici