FMI ne va da banii, deşi ţinta de inflaţie nu a fost respectată

Fondul Monetar Internaţional (FMI) va elibera, cel mai probabil, următoarele două tranşe pentru România, deşi ţinta de inflaţie stabilită în acord a fost depăşită anul trecut, a declarat, joi, Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by.

30 afișări
Imaginea articolului FMI ne va da banii, deşi ţinta de inflaţie nu a fost respectată

FMI ne va da banii, deşi ţinta de inflaţie nu a fost respectată

"Suntem în discuţii în ceea ce priveşte condiţiile pentru eliberarea tranşelor, de aceea este prematur să vorbim, dar am motive să cred că programul va continua. Ţinta de inflaţie a fost ratată, dar cu un nivel foarte mic", a spus Franks, după o întâlnire cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Rata anuală a inflaţiei s-a plasat la 4,74% anul trecut, peste ţinta BNR. Banca centrală a stabilit pentru anul trecut o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de plus/minus un punct procentual.

În ceea ce priveşte creşterea economică, el a arătat că aceasta se va întoarce pe un trend pozitiv, mult mai rapid şi mult mai puternic, odată ce România va atinge stabilitate macroeconomică.

"Rolul nostru, la FMI, este de a ajuta ţările să atingă o stabilitate macroeconomică şi să pregătească terenul pentru o creştere economică. Pe termen scurt, probabil, va fi o creştere mică în următoarele luni, însă avansul economic se va accelera către finele anului", a mai spus Franks.

Întrebat dacă este posibil ca România să nu mai aibă nevoie de alte tranşe în afară de următoarele două de la Fondul Monetar Internaţional, Franks a răspuns că în final aceasta va fi o decizie a Guvernului României.

"Ţările decid dacă vor să împrumute bani de la noi. Prin urmare, va fi o decizie a guvernului dacă va dori să continue să primească tranşe de la FMI sau să atragă bani individual", a spus Franks.

O misiune a FMI, condusă de Franks, se află în perioada 20-27 ianuarie în România pentru a doua şi a treia revizuire a acordului stand-by, în vederea eliberării a două tranşe, în valoare cumulată de 2,3 miliarde de euro.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

La începutul lunii mai, FMI a virat prima tranşa din împrumut (aproximativ 4,8 miliarde de euro), care a intrat la rezerva BNR, iar în luna septembrie a acordat şi banii aferenţi celei de-a doua tranşe din împrumutul stand-by (1,85 miliarde euro), din care jumătate au intrat la rezerva valutară a Băncii Naţionale a României şi jumătate în contul Trezoreriei statului aflat la BNR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici