FMI vine la Bucureşti între 20 şi 27 ianuarie

O misiune a FMI, condusă de Jeffrey Franks, va veni în perioada 20-27 ianuarie în România pentru a doua şi a treia revizuire a acordului stand-by, în vederea eliberării a două tranşe, în valoare cumulată de 2,3 miliarde de euro.

27 afișări
Imaginea articolului FMI vine la Bucureşti între 20 şi 27 ianuarie

FMI vine la Bucureşti între 20 şi 27 ianuarie (Imagine: Mediafax Foto)

"În perioada 20 - 27 ianuarie, o misiune FMI, condusă de Jeffrey Franks, va vizita Bucureştiul pentru a discuta a doua şi a treia revizuire a acordului cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială şi alte instituţii financiare internaţionale. Misiunea se va întâlni cu reprezentanţi ai Minsterului Finanţelor şi ai Băncii Naţionale a României şi va lucra îndeaproape cu misiuni ale CE şi ale Băncii Mondiale. FMI va disemina concluziile la sfârşitul vizitei", a declarat într-un comunicat reprezentantul regional pentru România şi Bulgaria, Tonny Lybek.

Potrivit lui Lybek, aprobarea celor două revizuiri de către board-ul FMI va conduce la eliberarea celei de-a treia tranşe a împrumutului, respectiv 1,5 miliarde de euro, precum şi a tranşei a patra, în valoare de aproximativ 800 de milioane de euro.

Comisia Europeană a anunţat ulterior că va trimite la Bucureşti, pe 20 ianuarie, alături de FMI şi Banca Mondială, o misiune care timp de o săptămână va evalua dacă România îndeplineşte condiţiile pentru a primi următoarea tranşă din împrumutul de la UE.

"Tensiunile politice şi întârzierile în adoptarea bugetului pe 2010 au împiedicat misiunea anterioară, din octombrie, să finalizeze evaluarea", notează Executivul UE într-un comunicat publicat vineri.

Discuţiile se vor concentra pe execuţia bugetară din 2009 şi pe bugetul adoptat joi de Parlament pentru 2010, inclusiv pe măsurile fundamentale care vor facilita reducerea deficitului bugetar la ţinta de 5,9% din PIB convenită cu instituţiile financiare internaţionale, potrivit CE.

În urma încheierii favorabile a misiunii de evaluare, România va primi cea de-a doua tranşă, de un miliard de euro, din împrumutul de la UE. Prima tranşă, de 1,5 miliarde euro, a fost virată României în iulie 2009.

Suma totală angajată de UE în cadrul acordului de finanţare externă se ridică la 5 miliarde euro.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat, joi, după adoptarea bugetului în Parlament, că FMI urmează să evalueze îndeplinirea condiţionalităţilor din acordul stand-by şi că este convins că instituţia va elibera următoarea tranşă din împrumut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici