Foamete? Care foamete? Temerile privind o criză alimentară nu se justifică

Recolta mondială ar trebui să fie mai bună decât cea din anul trecut, aşa încât temerile privind o criză alimentară şi o spirală a preţurilor agricole nu se justifică, spune Martin Schuldt, şeful Cargill România, unul dintre cei mai mari comercianţi de cereale. Cât priveşte România, capacitatea de a creşte producţia agricolă este semnificativă, iar exporturile au urcat anul trecut cu 30%.

87 afișări
Imaginea articolului Foamete? Care foamete? Temerile privind o criză alimentară nu se justifică

Foamete? Care foamete? Temerile privind o criză alimentară nu se justifică (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

De la etajul al şaptelea al clădirii de birouri Băneasa Business Center, de la marginea Capitalei, scenariul unei crize alimentare mondiale pare improbabil. Văzută din sediul general al companiei Cargill România, filiala locală a unuia dintre cei mai mari comercianţi de cereale la nivel mondial, şi agricultura românească are o imagine cât se poate de promiţătoare.

Locul 12 mondial pe care îl ocupă ţara noastră într-un clasament mai vechi al Nomura cu ţările cele mai vulnerabile la fluctuaţiile în preţul mondial al alimentelor este "nedrept şi nemeritat; dimpotrivă, România are destule calorii şi are statut de exportator", consideră directorul general al Cargill România, Martin Schuldt. Studiul, realizat pe datele din 2008 de banca de investiţii Nomura, însă mediatizat abia de curând la noi, avea în vedere că indicatori PIB pe cap de locuitor, ponderea alimentelor în totalul cheltuielilor (indicând că 70% din veniturile românilor erau cheltuite pentru bunuri de larg consum) şi exporturile nete de produse agricole. Riscant, dacă e să luam în calcul o creştere accelerată a preţurilor la alimente, în cazul unei crize alimentare. Însă niciun indiciu nu confirmă un astfel de scenariu.

Citeşte mai multe despre agricultura românească pe www.businessmagazin.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici