Fondul Naţional de Garantare: Băncile pot trimite BNR noile norme de creditare pentru Prima Casă fără protocolul-cadru

Un număr de 11 bănci sunt interesate să participe la programul Prima Casă 4, iar acestea pot trimite spre aprobare Băncii Naţionale a României noile norme de creditare fără să aştepte publicarea protocolului-cadru, potrivit Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

191 afișări
Imaginea articolului Fondul Naţional de Garantare: Băncile pot trimite BNR noile norme de creditare pentru Prima Casă fără protocolul-cadru

Fondul Naţional de Garantare: Băncile pot trimite BNR noile norme de creditare pentru Prima Casă fără protocolul-cadru (Imagine: Shutterstock)

"Precizăm faptul că băncile au obligaţia de a-şi actualiza normele interne de creditare şi de a le supune spre aprobare Băncii Naţionale a României, actualizarea normelor fiind legată de modificările cadrului legal aduse prin OUG 33/2011 şi HG 404/2011, fără a exista implicaţii legate de publicarea protocolui-cadru, care nu poate completa sau schimba continutul actelor normative de nivel superior, menţionate anterior", se arată într-un comunicat transmis de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), ca reacţie la unele declaraţii ale preşedintelui ARB, Radu Gheţea.

Gheţea a declarat, joi, că băncile aşteptă să primească de la FNGCIMM proiectul de convenţie pentru Prima Casă astfel încât să introducă prevederile acestuia în normele de creditare care urmează să fie supuse aprobării BNR.

"Personal, cred că în 3-4 săptămâni am putea vedea primele norme cu aviz favorabil de la Banca Naţională şi să începem creditarea", a continuat Gheţea.

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri arată că a elaborat şi transmis băncilor partenere încă din data de 2 mai proiectul de protocol-cadru, pentru a-l analiza.

"Băncile au făcut fiecare propriile observaţii care au fost discutate, coroborate şi preluate de Fond în forma definitivă a protocolului-cadru, transmisă către Ministerul Finantelor Publice în data de 9 mai", se mai spune în comunicatul FNGCIIM.

Conform legii, protocolul-cadru trebuie aprobat printr-un ordin comun al ministrului Finanţelor Publice şi al ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi publicat în Monitorul Oficial. După publicarea protocolului în Monitorul Oficial, acest act va putea fi semnat de către FNGCIMM cu băncile care şi-au exprimat opţiunea de a participa la programul guvernamental.

"Până în prezent 11 bănci, reprezentând peste 80% din volumul portofoliului de garanţii (acordate de stat până acum, de 1,5 miliarde de euro - n.r.) şi-au exprimat intenţia de a participa la continuarea programului, iar FNGCIMM a finalizat toate procedurile interne legate de programul Prima Casă 4", se mai spune în comunicatul Fondului.

Programul guvernamental "Prima Casă" a fost lansat în vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpărării unei locuinţe de maxim 60.000 euro şi, începând din 2010, în limita a 70.000 euro pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute şi de câte 75.000 euro pentru case noi cumpărate de persoane organizate în asociaţii.

Creditele acordate au o rată a dobânzii egală cu EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la trei luni plus o marjă fixă de maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.

Guvernul a decis, la finele lunii martie, ca garanţia statului la creditele contractate prin programul Prima Casă să fie redusă la jumătate, iar în program să fie incluse şi persoanele care deţin deja o casă în suprafaţă maximă de 50 metri pătraţi şi doresc un confort sporit, băncile având la dispoziţie trei luni pentru a stabili dacă acceptă noile condiţii.

În luna aprilie, premierul Emil Boc a declarat că băncile vor avea posibilitatea, în perioada imediat următoare, să adere la noua formă a programului Prima Casă, normele metodologice de aplicare a noului sistem fiind aprobate de Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici