Ford şi AVAS au semnat un act adiţional la contractul de privatizare a Automobile Craiova

Ford şi AVAS au semnat vineri un act adiţional la contractul de privatizare a Automobile Craiova, potrivit căruia constructorul auto va produce un număr de maşini mult mai redus faţă de cel asumat, va plăti penalităţi şi va renunţa la un ajutor de stat pentru formarea profesională a angajaţilor.

441 afișări
Imaginea articolului Ford şi AVAS au semnat un act adiţional la contractul de privatizare a Automobile Craiova

Ford şi AVAS au semnat un act adiţional la contractul de privatizare a Automobile Craiova (Imagine: Remus Badea/Mediafax Foto)

Actul adiţional a fost elaborat în urma unor runde de negocieri care au avut loc în perioada mai 2010 - decembrie 2011 între reprezentanţii Ford şi o comisie guvernamentală şi aprobat marţi în şedinţă de guvern.

Documentul mai prevede ca ajutorul de stat acordat Ford pentru investiţii să fie plafonat la 75 milioane euro. Din totalul ajutorului de stat, 38 milioane euro sunt acordate pentru proiectul de investiţii destinat producerii de automobile şi 37 milioane euro pentru proiectul de investiţii destinat producerii de motoare.

Totodată, Ford se angajează la un proiect de investiţii destinat producerii de automobile în sumă totală de 618,14 milioane euro şi la un proiect de investiţii destinat producerii de motoare de 250,9 milioane euro.

"Ford îşi exprimă pe deplin angajamentul de a transforma fabrica de la Craiova, unde vom investi peste 675 milioane euro pentru a crea o unitate de producţie modernă şi competitivă la nivel global atât pentru vehicule cât şi pentru motoare", a declarat, într-un comunicat, Wolfgang Schneider, vicepreşedinte pe probleme juridice, guvernamentale şi de mediu în cadrul Ford Europa.

De asemenea, între 1 ianuarie 2013 şi 31 decembrie 2017 Ford va realiza o producţie de automobile de 810.000 unităţi şi o producţie de motoare de 1,5 milioane unităţi.

Compania va lansa în acest an producţia motorului de 1,0 litri EcoBoost, cât şi construcţia noului Ford B-MAX.

Grupul american a preluat în 2007, de la stat, compania Automobile Craiova, iar conform contractului de privatizare avea obligaţia să realizeze până la 19 martie 2012 investiţii tehnologice şi de mediu de 675 milioane euro şi un volum de autovehicule de aproximativ 250.000 unităţi.

Tranzacţia a presupus pe lângă vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de stat la societate şi acordarea unor ajutoare de stat autorizate de Comisia Europeană, dar şi recuperarea unui ajutor de stat ilegal acordat.

Comisia Europeană a considerat că România a acordat Ford un ajutor de stat ilegal în valoare de 27,56 milioane de euro şi a solicitat Guvernului să recupereze această sumă. După recuperarea integrală a ajutorului de stat, AVAS a rămas obligată să raporteze trimestrial stadiul îndeplinirii programului de restructurare. Ulterior, Comisia a aprobat un ajutor de stat de 143 milioane de euro pentru investiţiile de 675 milioane de euro la uzina de la Craiova şi un ajutor de 57 milioane de euro pentru formarea profesională a angajaţilor. Totodată, CE a aprobat acordarea unei garanţii de stat care să permită companiei Ford România să contracteze un împrumut de la BEI pentru a produce maşini ecologice.

"Pe parcursul derulării contractului, Ford Motor Company a constatat modificarea semnificativă a elementelor avute în vedere la privatizare, atât din punctul de vedere al condiţiilor de piaţă, la nivel mondial cât şi la nivel naţional, implicând după o reanalizare a climatului economic, luarea unor măsuri de restructurare a planului de afaceri iniţial. Din aceste considerente, în contextul crizei economice şi financiare globale, care a afectat dramatic economiile din ţările cele mai dezvoltate, cu efecte semnificative pe piaţa producătorilor din industria auto din întreaga lume, Ford a solicitat reanalizarea unor clauze din contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni", se arată în documentul aprobat de Guvern.

Pe baza noilor elemente de piaţă, a analizei privind situaţia competitorilor şi a constatării unor întârzieri din motive obiective în derularea procesului de restructurare a celor trei companii controlate direct sau indirect, Ford a negociat cu comisia guvernamentală încheierea unui act adiţional, care prevede simplificarea procesului de restructurare, prelungirea până la 31 decembrie 2012 a termenelor de realizare a obligaţiilor post-privatizare asumate de cumpărător prin contract şi simplificarea procedurii de eliberare a garanţiilor pentru executarea investiţiilor.

Totodată, actul adiţional implică acomodarea ajutoarelor de stat autorizate cu noile condiţii din planul de afaceri şi din contractul de privatizare şi achitarea penalităţilor prevăzute în contract, drept compensaţie pentru nerealizarea numărului de autovehicule asumat.

Potrivit contractului, Ford România ar fi trebuit să ajungă într-un interval de patru ani, până în septembrie 2011, la un volum de producţie de peste 250.000 unităţi, în caz contrar compania americană urmând să plătească statului daune de până la 25% din valoarea achiziţiei Automobile Craiova. Nivelul sancţiunilor scade, conform contractului, la 10% din valoarea contractului la o producţie între 200.000 şi 225.000 de vehicule şi la 5% dacă se vor construi între 225.000 şi 250.000 unităţi.

Ford a anunţat la sfârşitul lunii ianuarie că va produce la Craiova, în acest an, 60.000 de unităţi B-Max, iar pentru anul viitor estimează construcţia a cel puţin 100.000 de maşini. Modelul B-Max, produs exclusiv la fabrica de la Craiova, va ajunge în showroom-urile din România în luna iulie, însă comenzile vor fi onorate începând cu luna septembrie. Conceptul B-Max a fost prezentat în luna martie a anului trecut la Salonul Auto de la Geneva, iar în iunie Ford a început să fabrice la Craiova primele prototipuri.

Constructorul american a asamblat la Craiova, în intervalul aprilie 2010-octombrie 2011, un număr de peste 17.000 autoutilitare Transit Connect. Ulterior, producţia utilitarei a fost mutată la fabrica Ford din Valencia, în urma deciziei grupului american de a reorganiza activitatea tuturor fabricilor pe care le deţine în Europa.

În România, vânzările de autovehicule au scăzut drastic comparativ cu 2008, când au fost livrate 324.080 de maşini, cu 11,7% mai puţine faţă de anul anterior, iar în 2009 a fost înregistrat un declin de 46%, la 147.962 de unităţi.

În 2010, vânzările auto s-au redus cu 19%, la 119.417 unităţi, pentru ca în 2011 declinul să fie de 7,4%, la 110.598 de maşini.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici