Fostul şef al Hidroelectrica, despre managementul privat la companiile de stat: "Un Steve Jobs găsim şi în România"

Fostul şef al Hidroelectrica Mihai David a declarat joi, referindu-se la managementul privat în companiile de stat, că un Steve Jobs se poate găsi şi în România, iar mai mulţi consultanţi şi directori afirmă că procesul va reuşi dacă scade influenţa politică şi sunt stabilite obiective clare.

538 afișări
Imaginea articolului Fostul şef al Hidroelectrica, despre managementul privat la companiile de stat: "Un Steve Jobs găsim şi în România"

Fostul şef al Hidroelectrica, despre managementul privat la companiile de stat: "Un Steve Jobs găsim şi în România"

"Un Steve Jobs (fostul director general al Apple şi cofondator al companiei - n.r.) găsim şi în România. Problema este cine îl mandatează pe noul manager, ce îi cere, pentru că există situaţia în care omul care reprezintă statul într-o companie nu ştie ce să îi cerară directorului general în contractul de mandat. Când alegi un manager trebuie să ştii ce să îi ceri. Directorul general al unei companii ar trebui să aibă parte din profitul companiei atunci când îşi depăşeşte obiectivele", a declarat David, membru în Consiliul de Administraţie al producătorului de energie electrică Hidroelectrica, prezent la o dezbatere ZF Expert cu tema "Management privat la companiile de stat. Funcţionează, nu funcţionează?"

Mai mulţi consultanţi şi directori au arătat că succesul managementului privat depinde de reducerea influenţei politice în conducerea companiilor de stat, stabilirea clară a obiectivelor în contractele de mandat ale directorilor şi de pachete salariale corelate cu profitul obţinut.

Radu Manolescu, director în firma de head hunting KM Trust & Partners, a spus că doar simpla înlocuire a directorilor nu este suficientă şi că sunt necesare stabilirea obiectivelor noului manager, dar şi de o analiză economică a companiei.

"Managerii privaţi trebuie să ştie nu doar ce se întâmplă în zona de afaceri, ci şi în zona publică, aşa cum se întâmplă în Franţa, de exemplu. Succesul acestui demers depinde de cât de mult ministerul (Economiei - n.r.) lasă frâiele", a afirmat Manolescu, adăugând că sunt deja persoane care sunt interesate să preia conducerea companiilor de stat.

Manolescu a comparat recrutarea unui manager cu un transplant de organe, arătând că este foarte importantă şi compatibilitatea dintre noul şef şi compania pe care o conduce.

"Există riscul ca organismul în care este transplantat un organ să nu îl accepte, sau invers", a spus Manolescu.

David a adăugat că, pe lângă un director nou, este necesar şi de un plan de afaceri pentru companie, acolo unde nu există.

"Managementul privat la companiile de stat şi eficientizarea acestor companii sunt două teme diferite. Viitorii manageri privaţi nu ar trebui să fie supuşi influenţei politice. Hai să rezolvăm problema presiunilor politice, care este cauza problemelor. Pachetul salarial trebuie legat de performanţă", a adăugat David.

La rândul său, Bogdan Bleciu, consultant în cadrul PriceWaterhouseCoopers, a afirmat că un singur manager nu poate atinge obiectele stabilite, dacă nu este susţinut de o echipă.

"Nu cred că un singur manager poate face treabă. Este nevoie de o echipă. De asemenea, pachetul slarial este important, pentru că este greu să renunţi la o poziţie bine plătită pentru una mai puţin bine plătită într-o companie de stat, care implică şi alte riscuri. Ce ar trebui să facă statul este nu doar să schimbe persoane, ci şi să stabilescă obiective", a spus Belciu.

David apreciază că după numirea managerilor privaţi, companiile româneşti care vor fi conduse de aceştia vor putea deveni jucători regionali şi mai apoi europeni.

"Asta înseamnă că începem să lucrăm. Dacă ne grăbim, companiile româneşti pot deveni jucători pe piaţa din balcani, şi apoi, dacă avem sânge, pe cea europeană. Este un lucru fără întoarcere", a mai spus David.

În schimb, fostul preşedinteal AVAB Ionel Blănculescu, în prezent consultant economic, consideră că există deja management privat şi că decizia Guvernului de a căuta noi directori la companiile de stat este un exerciţiu de imagine.

"Management privat există în acest moment. Este o falsă problemă, derulată probabil doar pentru a demonstra FMI. Este o masivă acţiune de imagine şi nu se va realiza. Puterea locală nu va renunţa la pierderea companiilor din sfera ei de interes. Baronul local nu va permite asta", a spus Blănculescu, în opinia căruia statul ar trebui să renunţe la ideea de management privat.

Printre cele companiile care ar putea avea manageri privaţi se numără Nuclearelectrica, Hidroelectrica, CFR Marfă, CFR Călători, CFR Infrastructură, SNLO, CNH şi Oltchim.

Şeful misiunii de evaluare a acordului cu FMI, Jeffrey Franks, a declarat pentru MEDIAFAX la începutul lunii august că 15 companii de stat vor avea manageri privaţi, iar la unele dintre ele vor fi înlocuiţi şi membrii Consiliilor de Administraţie. Procesul ar urma să fie derulat de o firmă independentă de resurse umane, cunoscută pe plan internaţional, care să asigure o selecţie cât mai bună a personalului.

În luna iunie, ministrul Economiei, Ion Ariton, afirma că managementul privat vor avea atât companiile profitabile, cât şi cele cu pierderi, iar selectarea noilor directori va începe în lunile septembrie - octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici