Franks: Creşterea economică se va relua în 2011, dar anul 2010 se va închide cu -2%

Economia va închide 2010 cu o creştere negativă de -2%, deşi revenirea va începe chiar de la sfârşitul acestui an, pentru ca în 2011 PIB să înregistreze un avans real de 1,5%, a declarat şeful misiunii de evaluare a FMI, Jeffrey Franks.

57 afișări
Imaginea articolului Franks: Creşterea economică se va relua în 2011, dar anul 2010 se va închide cu -2%

Franks: Creşterea economică se va relua în 2011, dar anul 2010 se va închide cu -2% (Imagine: Daniel Mihăilescu/Mediafax Foto)

"Apreciem că spre sfârşitul acestui an creşterea va începe situându-se la un nivel de -2% în 2010, înainte de a ajunge la 1,5% anul viitor", a spus Franks, într-o conferinţă de presă.

El anticipează că economia va scădea din nou în trimestrul al treilea, dar că există totuşi semne că trendul s-ar putea inversa în ultimul trimestru.

"Aş anticipa că în trimestrul patru vom vedea, poate, creştere puţin pozitivă. În primele două trimestre ale anului viitor vedem sigur creştere economică", a continuat oficialul FMI.

La rândul său, directorul de ţară pentru România al Comisiei Europene, Istvan Szekely, a arătat că activitatea economică ar trebui să se amelioreze către sfârşitul anului, iar în 2011 România va înregistra creştere economică pozitivă.

"Activitatea economică ar trebui să se amelioreze către sfârşitul anului, cu creştere economică negativă în jur de -2% în 2010, dar care va deveni pozitivă în 2011", a spus Istvan.

În aprilie-iunie 2010, economia a crescut, în termeni ajustaţi sezonier, cu 0,3% comparativ cu trimestrul anterior.

Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008, odată cu scăderea Produsului Intern Brut în termeni ajustaţi sezoneri, faţă de precedentele trei luni, cu 0,1%. Începând de atunci, PIB-ul a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, exceptând creşterea uşoară, de 0,1%, din trimestrul al treilea din 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici