Franks: Scăderea inflaţiei peste aşteptări este vestea cea mai bună de la ultima vizită

Şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional la Bucureşti, Jeffrey Franks, a declarat duminică, la Cotroceni, că scăderea inflaţiei peste aşteptări este vestea cea mai bună de la ultima vizită în România a reprezentanţilor FMI.

789 afișări
Imaginea articolului Franks: Scăderea inflaţiei peste aşteptări este vestea cea mai bună de la ultima vizită

Jeffrey Franks (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

Franks a afirmat, la începutul întâlnirii de la Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu şi reprezentanţii FMI, Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene, că oficialii organismelor internaţionale se aşteptau ca inflaţia să scadă în ultima parte a anului 2011, însă aşteptările lor au fost depăşite.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că indicatorii economici de la sfârşitul săptămânii trecute arată o creştere în domeniul construcţiilor, paralel cu o diminuare a inflaţiei.

"Am văzut ciferele din construcţii, încep să se îmbunătăţească. Este sentimentul diminuării inflaţiei, iar populaţia începe să fie interesată să cumpere servicii şi bunuri, ceea ce e un semnal bun", a spus Băsescu.

Reprezentantul Fondului Monetar Internaţional a confirmat că scăderea inflaţiei este cel mai bun semnal pentru economia românească. "Ne aşteptam să scadă inflaţia, dar a scăzut mult mai mult. Este o ştire foarte bună, românii simt preţurile când merg la magazin în fiecare zi", a spus Franks.

El a mai arătat că pentru 2011 reprezentanţii delegaţiei au o viziune similară cu Guvernul. "Am discutat cifrele cu BNR şi ministerul Finanţelor, şi, cum spuneaţi, indicaţiile pentru al treilea trimestru sunt relativ bune", a spus Franks.

Preţurile de consum au scăzut în septembrie pentru a patra lună consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, astfel că inflaţia anuală a coborât la 3,45%, cel mai redus nivel după 1990, şi a intrat în intervalul ţintit de BNR pentru acest an.

Rata anuală înregistrată în România este apropiată de media UE, de 3,3%.

Banca centrală ţinteşte pentru acest an o inflaţie de 2-4%, dar are o prognoză uşor mai ridicată, de 4,6%.

O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale se află în România în perioada 25 octombrie - 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by.

Cele mai importante teme de discuţie cu autorităţile române vizează construcţia bugetului pe anul viitor şi reforma companiilor de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici