Franks: Statul va vinde lunile viitoare pachete semnficiative la Hidroelectrica şi Nuclearelectrica

Autorităţile române vor demara în următoarele luni vânzarea unor pachete semnificative în companii energetice de stat precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Trangaz, dar şi altele, a declarat luni şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks.

622 afişări
Imaginea articolului Franks: Statul va vinde lunile viitoare pachete semnficiative la Hidroelectrica şi Nuclearelectrica

Franks: Statul va vinde lunile viitoare pachete semnficiative la Hidroelectrica şi Nuclearelectrica (Imagine: Adiran Stoicoviciu/Mediafax Foto)

Autorităţile române vor demara în următoarele lunivânzarea unor pachete semnificative în companii energetice de statprecum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Trangaz, dar şialtele, a declarat luni şeful misiunii FMI, JeffreyFranks.

"Ne concentrăm în mod deosebit pe sectorul energetic şitransporturi care sunt esenţiale pentru creşterea economică. Înlunile care vor urma autorităţile vor demara vânzarea unor pachetesemnificative în companii energetice de stat: Hidroelectrica,Nuclearelectrica, Romgaz, Trangaz şi altele", a spus Franks.

Guvernul a vorbit, în toamna anului trecut, de oeventuală listare a Nuclearelectrica, dar ulteriorsubiectul a fost abandonat, întrucât intenţia declarată aautorităţilor era de a crea două mari companii energetice, Electraşi Hidroenergetica, prin fuziunea mai multor societăţi energeticedeţinute de stat.

"La fel ca în sectorul energectic, companiile ineficiente şiinsuficient capitalizate nu fac faţă. Este necesar ca acestea săfie restructurate împreună cu capitalizarea şi experienţa dinsectorul privat. Împreună cu Guvernul vom restructura companiiledin domeniul căilor ferate şi vom aduce capital privat", a adăugatFranks, referindu-se la cele de-al doilea domeniu de restructurarepe care se va concentra noul acord pe doi ani.

Surse oficiale au declarat duminică pentru MEDIAFAX căGuvernul a menţinut în scrisoarea de intenţie la noul acordcu FMI obiectivul de a privatiza Oltchim, complexele energeticeTurceni, Rovinari şi Craiova, însă la Tarom,iniţial propusă spre privatizare, va vinde doar un pachetminoritar.

Informaţia privind vânzarea doar a unui pachet de acţiuni dincapitalul Tarom a fost confirmată şi de Jeffrey Franks.

În scrisoarea de intenţie către FMI de la evaluarea precedentă,Guvernul îşi asumase că, până la finele lunii aprilie, vafinaliza analiza în vederea identificării unui investitor strategicla Tarom.

Procesul de restructurare la companiile de stat va trebui săconducă, în final, atât la scăderea arieratelor, cât şi apierderilor.

Potrivit scrisorii de intenţie de la evaluarea precedentăarieratele companiilor trebuie să scadă la 18 miliarde de lei pânăla finele acestui an.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, căîmbunătăţirea managementului în regiile şi în societăţilede stat este prioritatea zero a anului 2011 şi că, în celmai scurt timp, acestea vor fi trecute din punctul de vedere alraportării bilanţului la Ministerul Finanţe.

El a menţionat că printre societăţile care sunt sunt în atenţieîn anul 2011 şi a căror funcţionare va trebui optimizată, cele douăcomplexe energetice Turceni şi Rovinari, Compania Naţională aHuilei, cel mai mare datornic la bugetul statului şi cel mai mareneplătitor către fondurile de pensii şi de sănătate,Termoelectrica, Oltchim şi Poşta Română.

La Compania Naţională a Huilei şi Termoelectrica, autorităţiletrebuie să separe activităţile viabile de cele neviabile, anteriororicărei decizii de privatizare sau închidere.

În urma negocierilor cu FMI pentru încheierea unui nou acord,lista companiilor monitorizate a fost extinsă prin includerea altornouă societăţi, respectiv Poşta Română, Tarom, Complexul EnergeticTurceni, Filiala de Intreţinere şi Servicii Energetice "ElectricaServ", Electrica Furnizare Transilvania Nord, Oltchim, SocietateaNaţională a Lignitului Oltenia, precum şi societăţile IntervenţiiFeroviare şi Telecomunicaţii CFR.

Pe listă au fost menţinute Compania Naţională de Căi Ferate CFR,CFR Călători, Compania Naţională de Autostrăzi şi DrumuriNaţionale, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, Metrorex,CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşti şi Societatea ComercialăElectrificare CFR, fiind însă scoasă Administraţia Naţională aÎmbunătăţirilor Funciare (ANIF).

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici