Franţa ameninţă cu blocarea negocierilor comerciale UE-SUA, din cauza amenzii împotriva BNP Paribas

Franţa a reiterat vineri un avertisment de blocare a negocierilor comerciale dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite, din cauza amenzii care ar putea fi impusă de autorităţile americane băncii BNP Paribas ca urmare a relaţiilor acesteia cu ţări aflate sub embargiu, precum Sudan şi Iran.

214 afișări
Imaginea articolului Franţa ameninţă cu blocarea negocierilor comerciale UE-SUA, din cauza amenzii împotriva BNP Paribas

Franţa ameninţă cu blocarea negocierilor comerciale UE-SUA, din cauza amenzii împotriva BNP Paribas (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Acest tratat, care poate fi pozitiv pentru dezvoltarea schimburilor comerciale, nu poate exista decât pe bază de reciprocitate. Evident, dacă pentru o bancă europeană va fi unilateralism şi nu reciprocitate, faptul riscă să aibă consecinţe negative", a declarat vineri şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, referindu-se la viitorul acord de liber schimb dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană, relatează AFP.

Cu o zi în urmă, preşedintele francez François Hollande a evocat cazul BNP în timpul unui dineu cu omologul său american Barack Obama.

Preşedintele SUA a spus că nu poate interveni într-un problemă a justiţiei.

BNP Paribas, cea mai mare bancă franceză, riscă o amendă de 10 miliarde de dolari şi suspendarea anumitor activităţi din SUA, din cauza afacerilor cu state aflate sub embargou.

Autorităţile franceze sunt îngrijorate ca aceste sancţiuni să nu afecteze operaţiunile de creditare necesare relansării economiei şi vor să explice oficialilor americani că amenzile sunt disproporţionate şi riscă să destabilizeze sistemul financiar european.

Hollande a insistat în timpul dineului cu Obama că subiectul este foarte important pentru Europa şi Franţa, pentru că dacă BNP Paribas va fi pusă în dificultate va exista un efect extrem de negativ pentru Europa şi economia sa, a arătat Fabius.

"Înţeleg toate aceste probleme, dar în tradiţia şi sistemul nostru nu pot interveni în aspectul judiciar al acestora", a spus Obama, care crede însă că americanii au auzit argumentele franceze.

În Statele Unite, această incursiune a clasei politice franceze într-o problemă de justiţie este neobişnuită şi prost primită de presă, din cauza separării stricte dintre puterea executivă şi cea judiciară.

Cazul BNP Paribas este instrumentat de autorităţile de reglementare financiară şi procurorul şef al New York County (Manhattan), Cyrus Vance, care a condus şi cazul lui Dominique Strauss Kahn.

Marja de manevră a autorităţilor franceze pare limitată, chiar dacă mai mulţi analişti estimează că sancţiunile împotriva băncii franceze sunt disproporţionate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici