Franţa şi-a asigurat preluarea a 20% din Alstom, ultimul obstacol înaintea tranzacţiei cu GE

Franţa şi-a asigurat opţiunea de achiziţie a unei participaţii de 20% din compania Alstom de la grupul de cosntrucţii Bouygues, aceasta fiind ultima condiţie care mai trebuia îndeplinită pentru a permite vânzarea activelor din energie ale Alstom către grupul american General Electric.

136 afișări
Imaginea articolului Franţa şi-a asigurat preluarea a 20% din Alstom, ultimul obstacol înaintea tranzacţiei cu GE

Franţa şi-a asigurat preluarea a 20% din Alstom, ultimul obstacol înaintea tranzacţiei cu GE (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Guvernul de la Paris a acceptat tranzacţia cu GE însă condiţionată de obţinerea de către stat a unei participaţii la compania franceză. Autorităţile şi Bouygues au ajuns la un acord duminică, după 11 ore de negocieri, înaintea ca oferta GE pentru Alstom să expire luni, potrivit Reuters.

Miniştrii francezi sunt hotărâţi să menţină influenţa statului în urma tranzacţiei complexe prin care unele din activele Alstom considerate de Franţa ca fiind de importanţă strategică vor ajunge în companii mixte controlate de GE.

"Este un mod de a ne organiza în faţa globalizării. Construim alianţe în loc să lăsăm Franţa să devină un centru comercial în care corporaţiile străine să vină să exploateze companiile noastre", a declarat ministrul Economiei, Arnaud Montebourg la postul TV France 2, după anunţarea acordului cu Bouygues.

GE şi rivalul german Siemens, în colaborare cu Mitsubishi Heavy Industries într-o a doua fază, au îmbunătăţit ofertele iniţiale de preluare a unor active Alstom, în timp ce statul francez a încercat să obţină garanţii privind locurile de muncă şi operaţiunile strategice.

GE va prelua cea mai mare parte a activelor din energie ale Alstom, inclusiv producţia de turbine pe gaz şi abur, şi va vinde companiei franceze operaţiunile de sisteme de semnalizare pentru cale ferată la un preţ de 602 milioane de euro (825 milioane de dolari).

Tranzacţia prevede şi înfiinţarea de companii mixte în Franţa care să preia activele Alstom de reţele electrice şi energie regenerabilă, în timp ce turbinele pentru centrale nucleare sunt plasate sub control guvernamental.

Board-ul companiei franceze a aprobat săptămâna trecută oferta GE.

Tranzacţia cu GE pune capăt unei lupte de două luni pentru Alstom, puternic politizată încă de la apariţia primelor informaţii privind tranzacţia, în aprilie, scrie Reuters.

Potrivit acordului încheiat duminică, Bouygues va "împrumută" statului francez un pachet de acţiuni reprezentând 20% din drepturile de vot la Alstom şi va ceda şi cele două posturi pe care le are în board, astfel încât guvernul să-şi poată exercita imediat rolul de acţionar cu cea mai mare participaţie.

Guvernul va avea timp de 20 de luni opţiunea de a cumpăra o participaţie de până la 20% din acţiunile Alstom, din pachetul de 29,3% deţinut de Bouygues, cu un discount de 2-5% faţă de preţul acţiunilor, după ce acestea ajung la 35 de euro sau mai mult pe bursă.

Dacă statul nu cumpără 20% într-o perioadă de 20 de luni, de la Bouygues sau de pe bursă, poate achiziţiona de le grupul de construcţii 15% din acţiunile Alstom la un discount similar indiferent de nivelul la care se află preţul titlurilor Alstom.

Cele două părţi au ajuns la acest acord complicat după ce statul francez nu a vrut să plătească preţul de circa 34 de euro pe acţiune cerut de Bouygues. Acţiunile Alstom au închis şedinţa de vineri la 28 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici