Fraudă cu fonduri europene: Finanţări obţinute pentru familii de albine cumpărate fictiv

  • Procurorii DNA au trimis în judecată 21 de persoane, într-un dosar care vizează fraudarea fondurilor europene.
  • Un individ ar fi vândut în mod fictiv familii de alpine altora ca să poată beneficia de finanţări.
1470 afișări
Imaginea articolului Fraudă cu fonduri europene: Finanţări obţinute pentru familii de albine cumpărate fictiv

Fraudă cu fonduri europene: Finanţări obţinute pentru familii de albine cumpărate fictiv

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Serviciului teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a 21 inculpaţi, în sarcina cărora a fost reţinută săvârşirea unor infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, forma participaţiei penale fiind autoratul şi complicitatea.

Conform rechizitoriului, în cursul anului 2020, unul dintre inculpaţi ar fi favorizat obţinerea fără drept de către mai multe persoane, printre care şi ceilalţi 20 de inculpaţi cercetaţi în cauză, a sprijinului financiar oferit de APIA în cadrul unui program naţional apicol. Prejudiciul creat instituţiei ajunge la 470.944 lei.

Concret, inculpatul ar fi pus la dispoziţia persoanelor respective un număr de 226 de facturi, chitanţe, bonuri, prin care ar fi atestat în mod nereal faptul că le-ar fi vândut acestora mai multe familii de albine şi mătci. Ulterior, persoanele respective ar fi depus acele documente la APIA în vederea obţinerii fondurilor nerambursabile.

În schimbul ajutorului acordat, inculpatul ar fi primit de la beneficiarii programului diverse sume de bani după obţinea finanţării.

„De asemenea, în momentul efectuării controalelor de către lucrătorii A.P.I.A., inculpatul ar fi pus la dispoziţia persoanelor respective proprii stupi cu albine, pe care i-ar fi inscripţionat cu numerele stupinelor beneficiarilor pentru a crea aparenţa că acestea ar fi fost achiziţionate în mod real”, arată procurorii.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vâlcea.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupţie au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu cinci inculpaţi în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea unor infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici