Fraudă de 4,5 milioane dolari, comisă de un "Bernard Madoff" al monedei virtuale bitcoin

Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) a dat în judecată un "Bernard Madoff" al monedei virtuale bitcoin, Trendon T. Shavers, pentru că ar fi înşelat 66 de investitori cu 4,5 milioane de dolari, într-o schemă piramidală.

497 afișări
Imaginea articolului Fraudă de 4,5 milioane dolari, comisă de un "Bernard Madoff" al monedei virtuale bitcoin

Fraudă de 4,5 milioane dolari, comisă de un "Bernard Madoff" al monedei virtuale bitcoin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Investitorii provin din Connecticut, Hawai, Illinois, Louisiana, Massachusetts, Carolina de Nord şi Pennsylvania, relatează MarketWatch.

Shavers, în vârstă de 30 de ani, este originar din McKinney, Texas, şi este supranumit "the Bitcoin Bernie Madoff".

Potrivit SEC, Shavers a înşelat investitorii cu monede bitcoin în valoare de 4,5 milioane de dolari, deturnând o parte din fondurile atrase în folosul propriu. El a vândut monedele virtuale pentru a-şi plăti chiria, cheltuielile cu maşina, mesele, cumpărăturile şi distracţiile la cazino.

Moneda virtuală Bitcoin a fost lansată de Satoshi Nakamoto în 2009, pentru a fi folosită în plăţi electronice. Satoshi Nakamoto este un pseodonim pentru o persoană sau un grup de persoane, a căror identitate nu este publică, care a proiectat protocolul Bitcoin în 2008 şi a lansat programul open-source în 2009.

Valoarea unei monede bitcoin a fost anul trecut de sub 5 dolari, dar în luna aprilie a atins un maxim de 266 de dolari. În prezent, moneda bitcoin valorează circa 97 de dolari, iar unii analişti consideră că se îndreaptă spre nivelul zero.

Shavers a promis oamenilor că investiţiile în bitcoin vor creşte cu 7% pe săptămână, prin intermediul unor servicii de arbitraj pe care le oferea. Compania sa, Bitcoin Savings & Trust, s-a numit iniţial First Pirate Savings & Trust.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici