GALERIE FOTO O nouă meserie - doctor de monumente: „Firma noastră caută lucrările refuzate de alţii, proiecte atipice”

Un băimărean pasionat de lucrările de tâmplărie a înfiinţat, după 1990, o firmă care a restaurat peste 50 de monumente istorice din lemn sau zidărie. ”Căutăm lucrări pe care alţii le refuză, acolo vrem să lucrăm, la proiecte atipice”, spune doctorul de monumente.

Urmărește
736 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO O nouă meserie - doctor de monumente: „Firma noastră caută lucrările refuzate de alţii, proiecte atipice”

GALERIE FOTO O nouă meserie - doctor de monumente: „Firma noastră caută lucrările refuzate de alţii, proiecte atipice”

Cornel Cuşner a copilărit cu atelierul de tâmplărie în casă şi a prins drag, de mic, de lemn, pe care a învăţat să îl asculte şi să îl prelucreze. Peste ani a devenit ”doctorul de monumente”, iar cu ajutorul specialiştilor săi din firma Rustic din Baia Mare a reuşit restaurarea a peste 50 de monumente istorice din lemn, piatră sau zidărie din toată ţara, redându-le strălucirea de odinioară.

Biserica de zid din Tăuţii de Sus din 1779, Turnul Ştefan din secolul al XV-lea şi Bastionul Măcelarilor din Baia Mare, biserici din lemn din secolele XVI - XVII din Bogdan Vodă, Fărcaşa, Rozavlea, Lăschia, Cărpiniş, Copalnic-Mănăştur, Buzeşti, Piaţa 700 din Timişoara, Colonada din Buziaş din 1875, locul de promenadă preferat al împărătesei Sissi, o biserică de zid de pe vremea lui Ştefan cel Mare în judeţul Vaslui, o biserică fortificată lângă Odorheiu Secuiesc, zeci de cruci din lemn din Cimitirul Vesel de la Săpânţa, sunt proiecte de restaurare la care au lucrat sau lucrează specialiştii conduşi de Cornel Cuşner, un băimărean care a înfiinţat după 1990 firma Rustic.

”Nu este deloc greu să facem lucrări de restaurare, dacă faci cu pasiune nu are cum să fie greu. Îmi place să mă ocup de restaurarea monumentelor istorice. Nimic nu e mai plăcut pentru mine. Sunt foarte multe provocări, acestea sunt frumoase, pentru că aşa cum nu sunt doi oameni identici, nu sunt nici două monumente la fel. Când alţii se opresc, firma noastră intervine, noi căutăm lucrări pe care alţii le refuză, acolo vrem să lucrăm, la proiecte atipice. Dacă lucrezi cu sufletul nu este greu. Şi colegilor mei le place să lucreze la restaurarea monumentelor istorice, dacă nu am lucra în echipă nu am reuşi, noi ştim ce trebuie să facem, de aceea ne este mai uşor şi lucrările merg mai repede, avem trei echipe de specialişti”, a declarat Cuşner corespondentului MEDIAFAX.

Acesta a început afacerea după 1990 cu construcţii din lemn, şarpante, după care, în 1996, a intrat în proiectul de construire a unei biserici de lemn, câştigat în urma unei licitaţii, pentru comunitatea de români din Geneva.

”Am construit de la zero la Geneva o biserică tradiţională maramureşeană din lemn, o lucrare deosebită. De atunci am continuat cu aceste construcţii speciale. Până acum am construit circa 45 de biserici noi din lemn şi am restaurat peste 40 de biserici din lemn, la care adaugă alte lucrări de restaurare la monumente de zidărie sau piatră în cei 26 de ani de activitate. În acest an vom mai construi o biserică din lemn şi vom mai restaura alta. O construcţie nouă depinde de complexitatea lucrării şi de mărimea bisericii şi durează între 3 şi 6 luni, iar restaurarea până la un an, în funcţie de gradul de deteriorare a monumentului”, a spus acesta.

Una dintre cele mai complexe lucrări de restaurare la care a participat Cornel Cuşner a fost cea din 2013 de la Piaţa 700 din Timişoara când, în timpul construcţiei unui imobil, s-a descoperit o ecluză la 5 metri adâncime, care data de anii 1800, din perioada împărătesei Maria Tereza, prin care se putea inunda, dar şi deseca şanţul de apărare al vechii cetăţi.

”A fost o lucrare la nivel internaţional privind salvarea patrimoniului. Am desfăcut tot ce am găsit acolo. Fiecare cărămidă am luat-o bucată cu bucată, la fel şi piatra folosită la construcţie, grinzile masive din stejar cu care era pavată ecluza. Le-am transportat pe toate în 28 de TIR-uri într-o hală a UMT Timişoara unde le-am recondiţionat şi am lucrat pietrele pe toate feţele, le-am numerotat, au fost efectuate tratamente şi reparaţii. După care le-am repus exact în forma iniţială pe noul amplasament, aflat la câţiva zeci de metri distanţă de locul descoperirii arheologice”, a precizat Cuşner.

Acesta a terminat Dreptul, dar a devenit specialist în restaurarea de monumente istorice şi membru fondator al Uniunii Naţionale a Restauratorilor de Monumente Istorice din România. Firma pe care o conduce este autorizată de către Ministerul Culturii pentru lucrări de restaurare, arhitectură, inginerie-consolidare şi restaurare structuri monumente istorice şi foloseşte tehnici tradiţionale de prelucrare a lemnului şi a pietrei pentru recuperarea monumentelor arhitectonice.

Lui Cornel Cuşner i se mai spune şi ”doctorul de monumente” pentru că întotdeauna găseşte, împreună cu echipele de restauratori, soluţia potrivită la fiecare monument la care se intervine.

”Cu ajutorul tatălui meu ne-am adus contribuţii la lucrări de restaurare, am găsit soluţii ingenioase tehnice pentru monumentele istorice, pentru bisericile din lemn pe care le-am restaurat, astfel încât nu slăbim piesele de rezistenţă. Readucem la viaţă monumente vechi care să mai reziste minim încă o dată viaţa lor, deci cel puţin 300 – 500 de ani, cu condiţia efectuării reparaţiilor capitale periodice sau a unor tratamente sau întreţineri. Am pus biserici din lemn care nu aveau fundaţie pe soclu sănătos, fiecare biserică se ridica circa un metru pentru a putea realiza o fundaţie nouă”, a explicat Cornel Cuşner.

Acesta a constatat în ultima perioadă o implicare din ce în ce mai mare a statului în astfel de lucrări de restaurare, dar şi a opiniei publice care susţine protecţia monumentelor istorice.

”A avea un monument istoric într-o localitate este o mare mândrie”, crede Cuşner.

Firma Rustic are 80 de angajaţi şi a înregistrat o cifră de afaceri de 1,5 milioane de euro în anul 2016.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici