Garanţia pentru "Prima Casă" va ajunge la 70.000-75.000 euro pentru locuinţe noi - Mediafax

Garanţia pentru "Prima Casă" va ajunge la 70.000-75.000 euro pentru locuinţe noi

Limita garanţiilor guvernamentale stabilită prin programul "Prima Casă" va fi menţinută la 60.000 euro pentru locuinţe deja finalizate, dar va fi majorată la 70.000-75.000 euro pentru case care urmează să fie construite, pentru imobile noi urmând să fie majorat şi plafonul total al garanţiilor.

46 afişări
Imaginea articolului Garanţia pentru "Prima Casă" va ajunge la 70.000-75.000 euro pentru locuinţe noi

Garanţia pentru "Prima Casă" va ajunge la 70.000-75.000 euro pentru locuinţe noi (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

Modificările au fost anunţate, miercuri, de premierul Emil Bocşi urmează să fie adoptate săptămâna viitoare de Guvern.

"Pentru anul 2010, programul Prima Casă va fi orientatcu prioritate pentru construcţia de locuinţe de la zero,de locuinţe noi. Vom realiza acest lucru prin două mecanisme pecare le vom impune în cadrul actului normativ. Pe de o parte,partajarea garanţiilor guvernamentale pentru case care sunt gatafinalizate până la 1 ianuarie 2010, unde va fi un plafon mai mic degaranţii guvernamentale în comparaţie cu ce a fost în 2009, şisuplimentarea plafonului de garanţii pentru cei care construiesclocuinţe de la zero. Astfel spus, pe româneşte, vor fi mai multegaranţii guvernamentale pentru cei care construiesc locuinţe de lazero decât pentru cei care cumpără locuinţe vechi", a spus Boc.

El a precizat că limita garanţiei guvernamentale va fimenţinută la 60.000 euro pentru locuinţe finalizate şi majorată"puţin" pentru locuinţe noi.

Întrebat de presă la cât va creşte plafonul pentru locuinţelenou-construite, şeful Guvernului a precizat că valoarea individualăa garanţiei va creşte de la 60.000 euro la 70.000-75.000 euro.

"Vom decide săptămâna viitoare, aici avem în vederemajorarea plafonului pentru locuinţele construite de lazero", a spus Boc.

El a arătat totodată că plafonul de garanţii pentru locuinţe noiva fi cel puţin dublu ca valoare comparativ cu plafonul alocatpentru case deja construite.

La începutul lunii ianuarie, Guvernul a decis ca persoanele careîncheie până la 15 februarie 2010 antecontracte devânzare-cumpărare de locuinţe prin programul "Prima Casă"să beneficieze în continuare de garanţia statului la contractareacreditului, după sistemul actual, ulterior programul urmând să fiemodificat, pentru stimularea achiziţiei de locuinţe noi.

Programul "Prima Casă" prin care statul garantează crediteleimobiliare contractate de persoanele fizice, în limita unui plafonde garantare de un miliard euro, a fost introdus de Guvern lamijlocul anului trecut.

Prin acest program, persoanele pot contracta credite cu unavans de 3.000 de euro pentru o locuinţă de maximum 60.000euro, cu o rată a dobânzii EURIBOR (rata solicitată întreprincipalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţainterbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro,respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancarăromânească) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marjainclude şi nivelul total al comisioanelor percepute definanţator.

Pe parcursul programului, Executivul a retras garanţiide 220-280 milioane euro de la şapte bănci care nu au acordatniciun credit sau au aprobat foarte puţine dosare pentrucumpărarea de locuinţe prin programul "Prima Casă" şi aredistribuit garanţiile către alte bănci care au aprobat un numărmai mare de cereri.

Pentru acest an au fost deja realocate aproximativ 500 milioaneeuro din plafonul total al garanţiilor neutilizat în 2009.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici