Gazele nu se scumpesc de la 1 ianuarie, preţul energiei ar putea fi indexat cu inflaţia

Preţul plătit de consumatorii industriali şi casnici pentru gazele naturale va fi menţinut la 1 ianuarie 2010, iar cel al electricităţii ar putea fi indexat cu inflaţia, a declarat agenţiei MEDIAFAX preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu.

27 afișări
Imaginea articolului Gazele nu se scumpesc de la 1 ianuarie, preţul energiei ar putea fi indexat cu inflaţia

Gazele nu se scumpesc de la 1 ianuarie, preţul energiei ar putea fi indexat cu inflaţia (Imagine: Mediafax Foto)

"La energie electrică încă nu am terminat analizele, dar este posibilă o indexare cu o parte din inflaţie. Nu vă pot spune în perspectivă cum vor sta lucrurile", a spus, miercuri, Lificiu.

El a adăugat că aceste preţuri vor fi aplicate cel puţin până la următoarele analize, respectiv 1 aprilie pentru gazele naturale şi 1 iulie pentru electricitate.

Preşedintele ANRE a declarat agenţiei MEDIAFAX, la sfârşitul lunii septembrie, că instituţia vrea să păstreze, cel puţin până la 1 aprilie 2010, preţurile plătite de populaţie la gaze şi electricitate la nivelul actual.

Preţul plătit de populaţie pentru gaze naturale a scăzut cu 5% la 1 iulie, după ce la 1 mai a fost redus cu 3%.

Atât distribuitorii de gaze, cât şi cei de electricitate au solicitat ANRE majorarea preţurilor la 1 ianuarie 2010.

Potrivit lui Lificiu, la nivelul anului 2009, consumul de gaze naturale va fi mai mic 15-16% faţă de 2008, în timp ce la electricitate va fi mai scăzut cu 8%.

La jumătatea acestui an consumul de gaze era în scădere cu 20%, iar cel de electricitate cu 10%.

Lificiu a opinat că în 2010 se va înregistra o creştere de câteva procente ale consumurilor de gaze şi energie electrică, tendinţa fiind pozitivă.

Gazele naturale furnizate în regim reglementat, respectiv la preţuri stabilite de ANRE, sunt cuprinse între 73,36 lei/MWh şi 96,48 lei/MWh, în funcţie de consum.

BNR prognozează pentru 2010 o rată a inflaţiei de 2,6%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici