Gazprom a cerut Ucrainei despăgubiri de 530 mil. dolari

Gazprom, care deţine monopolul exporturilor de gaze naturale ruseşti, a cerut Ucrainei despăgubiri de 530 milioane dolari pentru că a importat o cantitate mai redusă de gaze decât cea prevăzută într-un contract încheiat de cele două părţi, potrivit publicaţiei Kommersant, preluată de Ria Novosti.

27 afișări
Imaginea articolului Gazprom a cerut Ucrainei despăgubiri de 530 mil. dolari

Gazprom a cerut Ucrainei despăgubiri de 530 mil. dolari

Gazprom a trimis săptămâna trecută o notificare oficială companiei de stat ucrainene Naftogaz, potrivit unor surse din cadrul grupului rus.

Cererea survine după ce atât Gazprom, cât şi premierul rus, Vladimir Putin, au declarat luna trecută că nu vor cere Ucrainei despăgubiri pentru volumul scăzut al importurilor de gaze naturale.

Suma solicitată se referă la tranzacţiile din luna martie, când Ucraina era obligată prin contract să cumpere două miliarde de metri cubi de gaze, dar a importat numai 900 milioane metri cubi.

Termenii contractului care reglementează tranzacţiile cu gaze dintre Rusia şi Ucraina prevăd că furnizorul are dreptul să ceară despăgubiri totalizând 150% din valoarea volumului de gaze neimportate în perioada octombrie 2008 - martie 2009 şi 300% pentru tot restul anului.

În primul trimestru al acestui an, Ucraina a importat doar jumătate din volumul stabilit prin contract.

Într-un discurs ţinut pe 12 martie, Putin a asigurat că Rusia nu va cere despăgubiri Ucrainei. Peste aproape două săptămâni, premierul rus a criticat aspru o înţelegere încheiată între Ucraina şi Uniunea Europeană, prin care UE s-a angajat să se implice cu până la cinci miliarde dolari în modernizarea reţelei ucrainene de gaze naturale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici