Gazprom a semnat un acord pentru achiziţia de gaze azere, situaţie care ar putea afecta Nabucco

Grupul rus Gazprom a semnat, luni, un acord pentru achiziţia de gaze naturale din Azerbaidjan, situaţie care riscă să priveze proiectul european Nabucco, la care participă şi România, de o parte a cantităţii de gaze necesare pentru funcţionare.

22 afișări
Imaginea articolului Gazprom a semnat un acord pentru achiziţia de gaze azere, situaţie care ar putea afecta Nabucco

Directorul general al Gazprom, Alexei Miller (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Documentul a fost semnat de directorul general al Gazprom, Alexei Miller, şi preşedintele companiei naţionale azere de petrol şi gaze (SOCAR), Rovnag Abdoullaiev, în prezenţa preşedinţilor rus Dmitri Medvedev şi azer Ilham Aliev.

Miller a precizat, vineri, la Moscova, că "Gazprom ar putea achiziţiona gaze din Azerbaidjan începând cu ianuarie 2010".

Gazprom şi SOCAR au semnat, la sfârşitul lunii martie, un protocol prin care grupul rus să poată cumpăra gaze azere de anul următor.

Acordul riscă să priveze proiectul european Nabucco de o parte a gazelor naturale extrase din Azerbaidjan.

Nabucco ar trebui să transporte din 2013 gaze naturale din regiunea Mării Caspice către Europa, pentru a reduce dependenţa de importurile din Rusia. Proiectul este concurat de gazoductul rus South Stream, dezvoltat de Gazprom împreună cu grupul italian Eni.

Din consorţiul care construieşte Nabucco fac parte Transgaz, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici