General Motors, Ford şi Chrysler au datorii totale de peste 100 de miliarde de dolari

Cei trei mari producători auto americani, General Motors (GM), Ford şi Chrysler, care au cerut un sprijin de 25 de miliarde de dolari de la statul american, au datorii totale de peste 100 de miliarde de dolari, potrivit cotidianului britanic Internatonal Herald Tribune (IHT).

33 afișări
Imaginea articolului General Motors, Ford şi Chrysler au datorii totale de peste 100 de miliarde de dolari

General Motors, Ford şi Chrysler au datorii totale de peste 100 de miliarde de dolari

Întrucât Congresul ezită în adoptarea unui program de susţinere a industriei auto, iar GM şi Chrysler au anunţat că ar putea intra în faliment dacă nu primesc ajutor, băncile, investitorii, furnizorii şi dealerii sunt îngrijoraţi privind plata serviciilor prestate.

Expunerea la sectorul auto american a reprezentat motivul scăderii accentuate a cotaţiilor săptămâna trecută, precizează IHT.

"Este foarte clar că existat o cauză şi un efect", a declarat Wilbur L. Ross Jr., specialist în investiţii cu risc crescut.

Marile grupuri bancare au anunţat că au o expunere redusă la industria auto, însă riscurile reale sunt dificil de evaluat, întrucât instituţiile financiare păstrează secrete tranzacţiile cu producătorii auto.

În ultimii trei ani, grupuri financiare ca Bank of America, Citigroup şi JPMorgan au ajutat industria auto să vândă obligaţiuni de peste 56 miliarde de dolari, potrivit companiei Dealogic.

Majoritatea instrumentelor financiare respective au fost achiziţionate de investitori ca fondurile de pensii, companiile de asigurări sau fondurile de investiţii închise.

Într-o situaţie incertă se află şi obligaţiunile, în valoare de 11,5 miliarde de dolari, emise de fondul de investiţii Cerberus Capital Management pentru achiziţia Chrysler.

Totodată, mai multe companii afiliate GM, Ford sau Chrysler au contractat credite în valoare de 47 de miliarde de dolari, garantate prin contractele de leasing şi de credit ale cumpărătorilor, afectaţi la rândul lor de problemele economice.

"Teama cea mai mare este expunerea indirectă a băncilor la furnizori şi alte compani din industria auto", a declarat Ricardo Kleinbaum, analist la BNP Paribas.

Senatul american a amânat până la începutul lunii decembrie orice discuţie privind salvarea industriei auto americane şi a cerut celor trei companii să prezinte un plan de rentabilizare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici