Gheţea: Marjele practicate de bănci nu sunt atât de transparente pe cât ar trebui şi nici nu vor putea fi

Marjele practicate de bănci nu sunt atât de transparente pe cât ar trebui şi nici nu vor putea fi vreodată, pentru că reflectă marjele de profit şi risc care diferă în funcţie de client şi produs, a declarat marţi preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea.

14 afișări
Imaginea articolului Gheţea: Marjele practicate de bănci nu sunt atât de transparente pe cât ar trebui şi nici nu vor putea fi

Gheţea: Marjele practicate de bănci nu sunt atât de transparente pe cât ar trebui şi nici nu vor putea fi (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Marjele nu sunt transparente şi nu vor putea fi vreodată, pentru că ele reflectă marja de profit şi risc. Fiecare client are riscul său, fiecare produs are riscul său, şi în laboratoarele noastre se determină această marjă care poate fi sau nu acceptată de client, în sensul că acesta acceptă sau nu să ia un credit. Nimeni nu va da forţat un credit cuiva", a spus Gheţea, la conferinţa Romanian Financial Forum organizată de MEDIAFAX împreună cu Banca Naţională a României.

El a precizat că băncile sunt de acord că pe parcursul derulării unui credit, adică într-o perioadă care poate varia de la o lună la 30 de ani, comisioanele trebuie să fie stabile.

"Când vorbim de dobânzi şi marje, acestea trebuie să urmeze cursul pieţei. ANPC a stabilit că şi marjele trebuie să fie fixe, dar noi am arătat că nu este corect acest lucru pentru că, pe parcursul unui credit care are un termen de 30 de ani, poate că, la un moment dat, banca vrea sa reducă marja, dar dacă ştie că i se va interzice să o crească când lucrurile vor lua o altă turnură, atunci banca nu o va face niciodată", a spus Gheţea.

Preşedintele ARB a adăugat că băncile au cedat suficient de mult în ceea ce priveşte OUG 50/2010.

"Cineva îmi spunea acum câteva zile că voi, sistemul bancar, ar trebui să cedaţi ceva. Până în momentul de faţă sectorul bancar a cedat destul de mult. Ordonanţa îşi produce efectele, comisionul de rambursare anticipată a fost eliminat atât pentru credite ipotecare, cât şi pentru cele aflate în stoc. (...) Am dat suficient, am pierdut suficient de mult ca să ne mai gândim la ceea ce dânşii se gandesc: haideţi să facem din această ordonanţă şi o măsură administrativă de reducere a dobânzilor, deci ceea ce se numeşte o intervenţie brutală în ceea ce priveşte procesul de formare a preţurilor pe piaţa bancară din România", a conchis Gheţea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici