Gheţea: Programul "Prima casă", un prim pas pentru revigorarea creditării

Programul "Prima casă" reprezintă un prim pas pentru revigorarea creditării şi va sprijini construirea de locuinţe, permiţând şi reluarea activităţii a sute de agenţii imobiliare, potrivit preşedintelui Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea.

16 afișări
Imaginea articolului Gheţea: Programul "Prima casă", un prim pas pentru revigorarea creditării

Gheţea: Programul "Prima casă" reprezintă un prim pas pentru revigorarea creditării (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"«Prima casă» este un proiect interesant, care va aduce ceea ce se asteaptă toată lumea - reluarea creditării -, iar prin construirea de locuinţe se va relua activitatea a sute de agenţii (imobiliare, n.r.)", a declarat Gheţea, miercuri, la o dezbatere organizată în Parlament pe tema relansării creditării.

El a afirmat, marţi, că Banca Naţională a României (BNR) ar trebui să modifice normele de creditare a populaţiei, pentru a se relua finanţarea pe acest segment, mai ales în contextul iniţiativei "Prima casă".

Economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, a declarat, miercuri, la dezbaterea din Parlament, că este un moment delicat în ceea ce priveşte relansarea creditării, în care politica "paşilor mărunţi" este cea mai indicată.

"Suntem într-un acord cu FMI în care ţintele sunt foarte stricte, prevederile sunt constrângătoare pentru politici, iar băncile sunt pentru proces de reechilibrare. Cuvântul de ordine trebuie să fie prudenţa", a spus Lazea.

El a arătat că programul "Prima casă" este de dorit, dar trebuie văzut în ce parametri se încadrează, pentru a nu încălca acordul cu Fondul.

Guvernul a anunţat, miercuri, un program prin care creditele contractate pentru cumpărarea primei locuinţe vor fi garantate de stat în limită maximă de 60.000 euro. Garanţia va fi acordată persoanelor care achiziţionează pentru prima dată o locuinţă şi care nu au beneficiat anterior de un credit ipotecar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici