GM a strâns 20,1 miliarde de dolari prin cea mai mare ofertă publică derulată vreodată în SUA

General Motors (GM) a strâns 20,1 miliarde de dolari prin cea mai mare ofertă publică iniţială derulată vreodată în Statele Unite, după ce a vândut acţiunile la cel mai mare preţ din intervalul propus, datorită cererii uriaşe din partea investitorilor.

13 afișări
Imaginea articolului GM a strâns 20,1 miliarde de dolari prin cea mai mare ofertă publică derulată vreodată în SUA

GM a strâns 20,1 miliarde de dolari prin cea mai mare ofertă publică derulată vreodată în SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Suma obţinută de constructorul auto restructurat anul trecut pe banii guvernului american s-ar putea rotunji cu încă 3 miliarde de dolari, prin exercitarea unor opţiuni de vânzare. La 23,1 miliarde de dolari, oferta publică a GM ar deveni cea mai mare efectuată vreodată la nivel mondial.

Dacă investitorii vor cumpăra toate acţiunile disponibile, participaţia statului american în capitalul GM se va reduce de la 61% la 33%.

Guvernul Statelor Unite a investit 50 de miliarde de dolari anul trecut în salvarea GM, preluând pachetul majoritar de acţiuni. Compania a intrat în faliment în iunie 2009 sub patronajul statului, iar restructurarea s-a încheiat în numai o lună.

Administraţia Obama a fost criticată dur pentru salvarea GM din banii contribuabililor, iar compania a fost poreclită ironic "Government Motors".

Acţiunile vor intra la tranzacţionare începând de joi pe bursele de la New York şi Toronto, fiind aşteptate creşteri de 10-20% în prima zi.

GM a vândut 478 milioane de acţiuni comune la 33 de dolari pe unitate, obţinând astfel 15,77 miliarde de dolari, şi acţiuni preferenţiale în valoare de alte 4,35 miliarde de dolari, peste suma prevăzută iniţial, de 4 miliarde de dolari.

Peste 20% din oferta publică, adică acţiuni de 3 miliarde de dolari, a fost subscris de investitori individuali, cel mai mare plasament retail derulat vreodată la nivel mondial, ca valoare, au declarat pentru Reuters surse apropiate situaţiei.

Alte surse au afirmat că cea mai mare parte a ofertei publice a fost subscrisă de investitori nord-americani, iar fondurile suverane din Orientul Mijlociu şi alţi investitori internaţionali au preluat mai puţin de 5% din oferta GM.

Băncile care s-au ocupat de operaţiune sunt Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Bank of America Merrill Lynch şi Citi. Lazard şi Boston Consulting Group au consiliat fostul acţionar majoritar, Trezoreria Statelor Unite, iar consilierul GM a fost Evercore Partners.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici