GM va vinde 55% din Opel către grupul canadian Magna şi doi parteneri din Rusia

General Motors (GM) a convenit vânzarea a 55% din acţiunile Opel către un consorţiu condus de grupul canadian Magna şi doi parteneri din Rusia, după câteva luni de negocieri dure mediate de guvernul german.

23 afișări
Imaginea articolului GM va vinde 55% din Opel către grupul canadian Magna şi doi parteneri din Rusia

GM va vinde 55% din Opel către grupul canadian Magna şi doi parteneri din Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Decizia a fost luată după o şedinţă a Consiliului de Administraţie al GM care a durat două zile şi a fost salutată de cancelarul german Angela Merkel, care a susţinut oferta înaintată de Magna şi partenerii ruşi Sberbank şi Gaz.

Merkel ar putea obţine un efect electoral pozitiv datorită deciziei GM, la alegerile din 27 septembrie, notează agenţia Reuters.

Analiştii consideră că GM nu avea vreo alternativă clară la oferta Magna, din cauza costurilor uriaşe care ar fi fost necesare pentru susţinerea şi restructurarea Opel.

Acordul reprezintă o victorie importantă şi pentru guvernul Rusiei, care a făcut eforturi pentru a-şi asigura o prezenţă solidă în piaţa auto globală, aflată într-un proces rapid de consolidare.

Negocierile pentru Opel, care trebuia vândut de GM în cadrul procesului de restructurare derulat de guvernul Statelor Unite, acţionarul majoritar al grupului, durează de câteva luni de zile şi au atras în repetate rânduri furia celor 50.000 de angajaţi ai constructorului auto, nesiguri pe securitatea locurilor de muncă. Jumătate din personalul Opel este din Germania.

Potrivit înţelegerii convenite cu Magna, GM va păstra 35% din acţiunile Opel, iar Magna, pe de o parte, şi partenerii ruşi Sberbank şi Gaz, pe de altă parte, vor lua câte 27,5% din titluri. Angajaţii Opel vor deţine 10% din capitalul companiei.

Detaliile financiare ale tranzacţiei nu sunt cunoscute.

Merkel a descris acordul drept "un nou început" pentru Opel, subliniind că "răbdarea şi determinarea guvernului au dat rezultate".

GM a optat pentru vânzarea Opel către Magna şi partenerii din Rusia în defavoarea fondului de investiţii RHJ International, listat în Belgia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici