Grecia primeşte încă doi ani pentru ţinta de deficit. Germania neagă extinderea ajutorului financiar

Miniştrii de Finanţe din zona euro au acordat Greciei încă doi ani pentru reducerea deficitului bugetar la 2% din PIB şi s-au angajat să acopere necesarul de finanţare rezultat, însă Germania a negat că este luată în calcul o extindere a programului financiar pentru statul elen.

161 afișări

Grecia va avea timp până în 2016 să coboare deficitul bugetar la 2%, potrivit Eurogroup, faţă de termenul anterior 2014. O decizie privind modul în care va fi acoperit necesarul suplimentar de finanţare, de până la 32,6 miliarde de euro, va fi luată săptămâna următoare şi nu este clar, încă, dacă FMI va continua să contribuie, potrivit Bloomberg.

Creditorii internaţionali ai Greciei au amânat pentru săptămâna următoare o decizie privind eliberarea următoarei tranşe a împrumuturilor fianciare, dar au recunoscut eforturile statului elen pentru consolidarea finanţelor.

"Grecia a făcut o mare parte din ceea ce avea de făcut, a adoptat un program ambiţios de reformă şi un buget impresionant pentru 2013", a declarat şeful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, la Bruxelles, în conferinţa de presă care a urmat reuniunii. Pentru acoperirea finanţării necesare sunt analizate mai multe variante, cu excepţia pierderilor pentru creditorii oficiali, a adăugat el.

Oficiali germani au negat, la Bruxelles, că acordul de ajutor extern pentru Grecia va fi extins doi ani, până în 2016, potrivit cotidianului The Guardian.

Grecia are în derulare cu FMI şi statele zonei euro un program de împrumuturi în valoare de 130 de miliarde de euro, al doilea după ce începând din 2010 a beneficiat de îmrumuturi totalizând 110 miliarde de euro.

"Sunt extinse ţintele fiscale pentru Grecia, nu programul. Nu sunt luate în calcul fonduri de 32 miliarde de euro. Programul se încheie în 2014", a declarat un oficial din Ministerul de Finanţe german.

Suma de 32 de miliarde de euro a fost prezentată într-un raport al Troicii creditorilor externi (CE, FMI, BCE) şi reprezintă o estimare a fondurilor necesare pentru prelungirea până în 2016 a perioadei în care Grecia trebuie să-şi atingă obiectivele de deficit bugetar.

Opţiunile avute în vedere pentru acoperirea necesarului de finanţare includ reducerea dobânzilor şi maturităţilor pentru împrumuturile acordate Greciei, accelerarea plăţilor în programul de ajutor extern şi răscumpărarea de obligaţiuni ale statului elen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici