Grecia va permite majorarea pensiilor începând cu 2023, pentru prima dată de la criza datoriilor

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a promis anul viitor majorări de pensii pentru prima dată după mai bine de zece ani, afirmând că Grecia s-a îndepărtat definitiv de haosul financiar care a necesitat trei planuri de salvare internaţionale, scrie Reuters.

711 afișări
Imaginea articolului Grecia va permite majorarea pensiilor începând cu 2023, pentru prima dată de la criza datoriilor

Grecia va permite majorarea pensiilor începând cu 2023, pentru prima dată de la criza datoriilor

În timpul crizei financiare care a durat un deceniu şi care a izbucnit în 2009, Grecia a fost forţată de creditorii săi internaţionali să taie pensiile de peste 10 ori pentru a reduce cheltuielile statului şi pentru a-şi îndeplini obiectivele fiscale.

"Toată lumea trebuie să beneficieze de creştere fără a ameninţa echilibrul fiscal sau competitivitatea economică a ţării", a declarat Mitsotakis, al cărui mandat se încheie anul viitor, în faţa parlamentului.

Economia Greciei ar urma să înregistreze o creştere de 3,2% în acest an, potrivit băncii centrale, care a redus o prognoză anterioară pentru a reflecta creşterea incertitudinii din cauza războiului din Ucraina şi a inflaţiei.

Premierul conservator a fost presat de opoziţia de stânga să convoace alegeri anticipate din cauza modului în care guvernul său a gestionat pandemia COVID, a inflaţiei şi a creşterii preţurilor la electricitate, care au afectat gospodăriile.

"Trei ani sunt suficienţi", a declarat în parlament liderul partidului de stânga Syriza, Alexis Tsipras. "Trebuie să declaraţi astăzi (...) că ţara se va îndrepta spre alegeri în septembrie".

Mitsotakis a exclus în repetate rânduri organizarea unui scrutin anticipat, iar partidul său, Noua Democraţie, conduce în sondajele de opinie. Un sondaj realizat de agenţia de sondare Alco pentru Open TV înainte de aflarea veştii despre pensii, a plasat avansul conservatorilor la 8,5 puncte, în timp ce majoritatea respondenţilor au declarat că se aşteaptă la alegeri în septembrie-octombrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici