Grupul AXA vinde operaţiunile din România către Astra Asigurări

Grupul francez AXA vinde operaţiunile din România către Astra Asigurări, companie deţinută de omul de afaceri Dan Adamescu, părţile convenind să nu dezvăluie termenii şi condiţiile tranzacţiei.

777 afișări
Imaginea articolului Grupul AXA vinde operaţiunile din România către Astra Asigurări

Grupul AXA vinde operaţiunile din România către Astra Asigurări (Imagine: Shutterstock)

"AXA a anunţat astăzi încheierea unui acord cu Astra Asigurări pentru vinderea operaţiunilor sale de programe de asigurări de viaţă şi economisire din România, precum şi ieşirea de pe piaţa din România (...) Părţile au convenit să nu dezvăluie termenii şi condiţiile tranzacţiei. Finalizarea tranzacţiei se supune îndeplinirii condiţiilor de finalizare obişnuite, inclusiv obţinerea aprobărilor din partea autorităţilor de reglementare", se arată într-un comunicat transmis de AXA.

Surse apropiate tranzacţiei au confirmat anterior pentru Ziarul Financiar preluarea filialei locale a AXA de către Astra, cea mai mare companie de asigurări din România.

Astfel, pentru prima dată în 23 de ani o companie cu capital românesc preia un asigurător cu capital străin.

Tranzacţia presupune preluarea a 40.000 de contracte şi a unui business anual de 7 milioane de euro, conform ultimului exerciţiu financiar încheiat (2012), a scris Ziarul Financiar în ediţia de vineri.

Din tranzacţie fac parte şi circa 50-60 de imobile, în care se află agenţiile teritoriale ale AXA, notează ZF.

Veniturile din prime subscrise ale AXA Life Insurance România au crescut anul trecut cu 31%, la 32,5 milioane lei, de la 24,8 milioane de lei în 2011, potrivit datelor transmise anterior de AXA.

Compania a încheiat 2012 cu pierderi de 43,84 milioane de lei (aproximativ 10 milioane de euro), în creştere cu 11% faţă de 2011.

Grupul francez AXA a intrat pe piaţa românească în anul 2010, când a preluat compania Omniasig Asigurări de Viaţă de la Vienna Insurance Group (VIG).

Potrivit AXA Life Insurance România, grupul AXA a investit 29,3 milioane de euro în subsidiara din România de la preluare. Cifra nu include şi suma plătită de AXA grupului VIG.

Grupul AXA, prezent în 57 de ţări, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 90,1 miliarde de euro. La finele anului trecut, grupul avea în administrare active de 1.116 miliarde de euro.

Liderul pieţei româneşti de asigurări, Astra Asigurări a avut în primul semestru venituri din prime de 601,7 milioane de lei, în creştere cu 16% faţă de rezultatul consemnat în perioada similară din 2012.

Astra Asigurări a fost înfiinţată în anul 1991 şi are un capital social de 192,71 milioane de lei, controlat de The Nova Group Investments România SA - 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,3% din capitalul social.

The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Astra Asigurări are două sucursale în afara teritoriului României, în Ungaria (deschisă la finalul anului 2010) şi în Slovacia (operaţională din decembrie 2012).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici