Guvern: Profiturile din investiţiile bursiere nu vor fi impozitate în 2009

Guvernul a decis, miercuri, ca profiturile realizate din investiţiile bursiere să nu fie impozitate în 2009, a anunţat, miercuri, premierul Călin Popescu Tăriceanu.

22 afișări
Imaginea articolului Guvern: Profiturile din investiţiile bursiere nu vor fi impozitate în 2009

Guvern: Profiturile din investiţiile bursiere nu vor fi impozitate în 2009

"În 2009, profitul realizat de persoanele juridice române din tranzacţionarea titlurilor pe piaţa autorizată şi supravegheată de CNVM nu va fi impozitat. De asemenea, în 2009, câştigurile realizate de persoanele fizice nerezidente din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile imobiliare, în cazul societăţilor închise nu vor fi impozitate. De acelaşi regim vor beneficia şi persoanele juridice străine", a spus Tăriceanu.

El a mai precizat că veniturile obţinute de organismele nerezidente de plasament colectiv, fără personalitate juridică, nu vor mai reprezenta venituri impozitabile.

"Este o măsură în acord cu majoritatea legislaţiei din statele UE", a spus Tăriceanu.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat în urmă cu două săptămâni că, anul viitor, câştigurile din tranzacţii bursiere nu vor fi impozitate, investitorii având posibilitatea să reporteze în 2010 pierderile din 2009, cu scopul reducerii valorii impozitului pe profit.

"Vom realiza o modificare de Cod fiscal, prin care vom suspenda plata impozitului pe veniturile obţinute pe Bursă pentru tot anul 2009. Atât impozitul de 1% aplicat pentu portofoliile deţinute pe o perioadă mai mare de un an, cât şi cota de 16% aplicată pentru cele mai mici de un an, vor fi suspendate pentru tot anul 2009", a afirmat Vosganian, într-o conferinţă de presă.

Totodată, Vosganian a arătat că pierderile înregistrate de investitori în 2008 vor fi reportate pentru anul următor, iar dacă vor înregistra profit, valoarea impozitului plătit se va diminua.

Astfel, dacă în 2009 investitorii vor înregistra pierderi şi profit în 2010, aceştia vor plăti impozit pe diferenţa rezultată.

Tranzacţiile la Bursa de Valori au fost suspendate miercuri, după ce cotaţiile s-au prăbuşit într-o oră de la deschiderea pieţei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici