Guvernatorul Mugur Isărescu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei "Mircea cel Bătrân"

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a primit, joi, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", el spunând că există asemănări între domeniul bancar şi marina militară şi comparând o navă cu o bancă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

137 afișări
Imaginea articolului Guvernatorul Mugur Isărescu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei "Mircea cel Bătrân"

Guvernatorul Mugur Isărescu (Imagine: Ovidiu Miscik/Mediafax Foto)

Rectorul Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" din Constanţa, Vergil Chiţac, a declarat, la începutul ceremoniei, că este o onoarea pentru instituţia de învăţământ superior ca Mugur Isărescu să accepte distincţia de Doctor Honoris Causa.

"Oferim astăzi (n.r. - joi) expresia cea mai înaltă a recunoaşterii noastre, titlul de Doctor Honoris Causa, domnului academician profesor universitar doctor Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, ca o recunoaştere a valorii incontestabile a domniei sale dobândite într-o viaţă dedicată studiului ştiinţelor economice şi aplicării cunoştinţelor din domeniu în folosul societăţii româneşti şi europene. În acelaşi timp, în anul în care Academia Navală «Mircea cel Bătrân» împlineşte 142 de ani de existenţă, iar nava şcoală Mircea, mândria Marinei Române, 75 de ani de la intrarea în serviciu, considerăm că onoarea pe care domnul Mugur Isărescu o face comunităţii noastre universitare acceptând titlul de Doctor Honoris Causa şi devenind astfel membru al acesteia este o dată în plus o confirmare a tradiţiei şi excelenţei academice din universitatea noastră", a spus rectorul Academiei Navale "Mircea cel Bătrân".

La rândul său, guvernatorul Mugur Isărescu a mulţumit, în discursul său, pentru onoarea acordată, precizând că la Academia Navală "Mircea cel Bătrân" se împletesc uniforma şi tradiţia Marinei Militare cu spiritul şi rigorile mediului academic, instituţia de învăţământ având o personalitate distinctă în peisajul universitar românesc.

"A prevedea criza nu este o treabă uşoară şi aici e o mare asemănare cu dumneavoastră, cu marina. Chiar dacă vezi furtuna ce poţi să faci, să strigi, să ieşi pe punte şi să urli fugiţi sau plecaţi de aici? A prevedea criza nu înseamnă să o anunţi şi să creezi panica pentru că în esenţă o criză financiară se manifestă în primul rând prin panică şi datoria şefului este să calmeze lucrurile chiar dacă ele nu dau deloc bine. Şi cred că şi dumneavoastră îi învăţaţi la fel pe elevii dumneavoastră, să ştie să se stăpânească în primul rând, să stăpânească lucrurile şi să stăpânească echipajul", a spus Isărescu.

Mugur Isărescu a comparat, apoi, o navă cu o bancă: "Un vas, ca cele care sunt ilustrate pe pereţii acestei săli, este pe undeva ca o bancă. Şi cineva mi-a spus, şi dânsul este acum preşedintele României, «Nici nu-ţi dai seama, vasul acela pe care-l conduceam avea opt etaje, era ca un bloc cu opt etaje». Remarcabil", a afirmat guvernatorul BNR.

El a mai declarat că rolul Băncii Naţionale a României este foarte important, iar credibilitatea acestei instituţii este esenţială pentru mediul de afaceri.

"Uneori se vorbeşte despre importanţa comunicării la o bancă centrală şi despre canalele de transmisie (...) Mai există vreo cifră de plan astăzi? Oare cum se transmit de la centru spre întreprinderi politicile, orientările? Nu mai e nimic. Nu-i mai spui ca înainte celui de jos din teritoriu «ai de produs o sută de camioane, cu atâta forţă de muncă». Asta este trecerea de la sistemul centralizat, planificat, la economia de piaţă. Piaţa, chiar ea a devenit aşa pentru multă vreme în România un fel de mistică, ce o fi aia piaţa, unde, cine stabileşte preţul? Piaţa, cererea şi oferta. Toate astea se fac prin comunicare şi pentru asta canalul de comunicare, cu transmisia politicii monetare şi credibilitatea Băncii Centrale sunt esenţiale. Când iese cineva de la BNR, că este guvernatorul, că este viceguvernatorul că este altcineva şi spune că inflaţia este trei la sută, lumea trebuie să creadă şi fiecare îşi face planul de afaceri cu trei la sută rata inflaţiei", a explicat Mugur Isărescu.

El a comparat aceste canale de transmisie a mesajelor cu cele aflate pe un vapor, care ajută ca nava să nu se rătăcească pe mare.

"Mesajele BNR trebuie să ajute piaţa, să ajute mediul de afaceri să nu orbecăiască în întuneric. Exact ca pe un vapor şi dumneavoastră trebuie să aveţi un canal de transmisie bun, care să nu distorsioneze mesajele şi să nu vă rătăciţi pe mare, la fel de importante sunt aceste canale de transmisie pentru noi şi pentru mediul de afaceri, pentru firme", a menţionat Isărescu.

El a mai afirmat că nu crede în miracole şi în oameni providenţiali, ci în instituţii.

"Eu nu cred în miracole, cred în personalităţi, orice ţară trebuie să aibă personalităţi, dar nu cred în oameni providenţiali. Pot să spun lucrul ăsta chiar dacă apare mâine o bombă în presă. Nu prea sunt mulţi ziarişti aici. Dar cred în instituţii, cred în perseverenţă, lucrurile mari se fac pas cu pas, gram cu gram. Deci, închei spunând că mi se pare esenţială cooperarea între Banca Naţională şi universităţi, mediul academic şi aş vrea să implicăm şi să consultăm şi alţi actori instituţionali. Soliditatea unei economii de piaţă şi a unei democraţii constă în primul rând în soliditatea instituţiilor. Dumneavoastră sunteţi o instituţie, noi suntem o instituţie, când se vor consolida toate, vom vorbi mai puţin despre disfuncţionalităţi, când se vor consolida toate aceste instituţii şi le va creşte prestigiul", a mai afirmat guvernatorul BNR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici