Guvernul a aprobat memorandumul prin care va solicita 90% din profiturile companiilor din subordine

  • Guvernul a aprobat memorandumul prin care va solicita 90% din profiturile pe 2022 ale companiilor din subordine.
  • Pot fi însă excepţii „în cazuri temeinic justificate“, care au probabil legătură cu planurile de investiţii ale companiilor respective.
  • Reacţia a fost pozitivă joi la BVB, potrivit ZF.
688 afișări
Imaginea articolului Guvernul a aprobat memorandumul prin care va solicita 90% din profiturile companiilor din subordine

Guvernul a aprobat memorandumul prin care va solicita 90% din profiturile companiilor din subordine

Pe baza preţurilor de tranzacţionare din 2 martie 2023 de la Bursa de Valori Bucureşti şi luând în calcul decizia recentă a guver­nului Ciucă de a mandata repre­zentanţii statului pentru a solicita în AGA 90% din profiturile pe 2022 ale companiilor din subor­dine, cu excepţii „temeinic justi­ficate“, Ziarul Financiar a calculat ce posibile ran­damente ar putea livra investitorilor sub acest memorandum marile com­panii listate.

Astfel, cu un profit net anunţat de 2,7 miliarde de lei în anul 2022, ceea ce la o cotă de repartizare de 90% spre dividende înseamnă 2,46 miliarde de lei, Nuclearelectrica (SNN) ar putea distribui un dividend brut de 8,14 lei pe acţiune. La preţul de joi de tran­zacţionare de 45,85 lei pe acţiune, ran­damentul posibil al dividendelor ar fi de 17,8%. În cazul Romgaz de 14,5%, la Transgaz de 8,5%, la Conpet de 8,9%, iar la Transelectrica de 24,2%.

„Era de aşteptat ca statul să menţină la 90% rata de distribuţie a dividendelor la companiile de stat, având în vedere nevoia de resurse la bugetul de stat“, spune Adrian Cojocar, director general adjunct al Patria AM. Este o ştire bună pentru inves­titorii care au deţineri în com­paniile de stat din energie, adaugă el.

„Totuşi nu este cert că toate companiile vor distribui conform propunerii, fiind permise excepţii şi aşa cum s-a întâmplat şi în trecut, managementul acestor companii va încerca să justifice păstrarea a cel puţin 50% din profituri în companie pentru a susţine planurile de investiţii, care în unele cazuri sunt foarte ample şi necesită resurse considerabile“.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
randament,
bursă,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici